◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Reuniune internațională pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei

Liderii și reprezentanții din peste 60 de țări se află la Londra, pentru a participa la o conferință de două zile care identifică surse de finanțare pentru a ajuta Ucraina să se recupereze din ravagiile războiului declanșat de Rusia.

Conferința Internațională de Recuperare a Ucrainei, găzduită de premierul britanic Rishi Sunak, este a doua organizată de la invadarea țării, în februarie anul trecut.

Prima, la Lugano, Elveția, în iulie 2022, a consemnat angajamente de sprijin pentru Ucraina în ceea ce se așteaptă să fie o reconstrucție deosebit de costisitoare (cel puțin 750 miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean Denys Shmygal) și care ar putea dura decenii.

Banca Mondială a estimat 14 miliarde de dolari pentru nevoile imediate ale Ucrainei pentru repararea daunelor cauzate de război. Oricare ar fi suma finală, cancelarul german Olaf Scholz a comparat-o cu Planul Marshall, condus de SUA pentru a reconstrui Europa după Al Doilea Război Mondial, notează EURACTV.

Printre demnitarii prezenți la întâlnire se numără secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va apela prin videolink.

Marea Britanie a fost unul dintre primii și cei mai vocali susținători ai Ucrainei. Potrivit Downing Street, Sunak vrea să sublinieze angajamentul Occidentului de a sprijini Ucraina acum și pe termen lung. De altfel, Sunak a anunțat că Regatul Unit va sprijini Ucraina cu suma de trei miliarde de dolari, astfel încât să poată debloca împrumuturi vitale ale Băncii Mondiale pentru a ajuta la consolidarea serviciilor sale publice, inclusiv școli și spitale și, de asemenea, o finanțare suplimentară de 240 milioane de lire sterline în finanțarea ajutorului pentru proiecte umanitare. Se așteaptă ca Franța să anunțe finanțare pentru a ajuta la reconstruirea „infrastructurii civile critice”, potrivit unei surse diplomatice.

Conferința de la Londra se va concentra pe sectoarele energetice și tehnologice, evaluându-se și maniera prin care zeci de miliarde de dolari din active rusești înghețate ar putea fi utilizate în mod legal pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei.

Printre delegații la reuniune se află reprezentanți din marile multinaționale și corporații, dintre care mulți înscriși în noul Ukraine Business Compact, grup care încurajează comerțul, investițiile și schimbul de experiență cu Ucraina. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *