◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Radiodifuzorii publici, sub presiunea accederii la publicul tânăr

În ultimii ani, mass-media de serviciu public a fost unul dintre obiectele criticilor. Dezbaterile din ce în ce mai polarizate au îngreunat furnizarea de servicii de știri care sunt văzute a fi imparțiale de toate părțile societății, în timp ce scăderea gradului de acoperire a serviciilor tradiționale de difuzare a crescut presiunea asupra modelelor de finanțare a căror justificare este furnizarea de servicii universale, arată raportul Digital News, al Institutului Reuters.

În ultimul an, radiodifuzorul public din Austria, ORF, a primit ordin să facă reduceri de cheltuieli de peste 300 milioane de euro până în 2026. În Marea Britanie, BBC și-a fuzionat canalele de știri globale și naționale de 24 de ore pe zi, după înghețarea unei taxe de licență. Un scandal de corupție din Germania a subminat încrederea în presa publică de acolo, iar postul public elvețian, SRG SSR, urmează să se confrunte cu un nou referendum care va propune reduceri majore de finanțare. „Ne-am concentrat pe aproximativ 20 de organizații media publice din Europa de Vest și Asia-Pacific, care sunt considerate în general ca fiind relativ independente de guvern. În aproape fiecare țară acoperită, mai mulți oameni spun că mass-media de serviciu public este importantă. Nu este surprinzător faptul că importanța percepută este cea mai mare în țările nordice. Radiodifuzorii publici de știri sunt văzuți ca fiind mai puțin importanți în Europa de Sud, deși există diferențe între state. Cercetarea noastră sugerează că mass-media publice independente sunt încă adesea primul port de escală pentru toate grupele de vârstă atunci când caută știri de încredere despre articole precum conflictul din Ucraina sau COVID-19”, arată autorii raportului.

În Germania și Marea Britanie, audiența mai tânără este mai puțin dispusă să folosească radiodifuzorii publici, iar în Germania, persoanele de peste 55 de ani consideră știrile din mass-media de serviciu public (ARD și ZDF) mult mai importante decât pentru toate celelalte grupe de vârstă. În Marea Britanie, acest sentiment de importanță s-a dovedit mai uniform răspândit între grupele de vârstă.

„O analiză mai detaliată sugerează că educația și orientarea politică rămân predictori semnificativi ai percepției oamenilor despre știrile din mass-media din serviciul public. Aceste constatări sugerează că importanța mai mică percepută a mass-media de serviciu public în rândul tinerilor este legată mai mult de faptul că mulți dintre aceștia au crescut cu mediile digitale și sociale. Acest lucru subliniază cât de important este pentru legitimitatea lor pe termen lung ca mass-media de serviciu public să găsească modalități mai bune de a ajunge la tineri, cu conținut și formate relevante”, adaugă raportul. (redacția UZPR)

Foto: Erik McLean/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *