◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Comisia Europeană a acordat „Marca Patrimoniului European” Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați a primit recent titlul „Marca Patrimoniului European”, acordat de Comisia Europeană.

Manifestarea de înmânare a importantei distincții s-a petrecut la Bruxelles, în 13 iunie 2022,  într-o ceremonie oficială și în prezența a sute de participanți din toată Europa.

Biblioteca Județeană din Galați își desfășoară activitatea în actualul și impozantul sediu din anul 1968 și este știut că somptuoasa clădire are o istorie europeană, ce poartă amprenta arhitecturală a celei de-a doua jumătăți a veacului al XIX-lea, fiind – inițial – sediul Palatului Comisiei Europene a Dunării de la Galați.

Comisia Europeană a Dunării funcționa la Galați încă din 4 noiembrie 1856, imediat după Congresul de Pace de la Paris din februarie-martie 1856.

În 22 martie 1893, membrii fostei Comisii Europene a Dunării de la Galați – au cumpărat un teren în strada Mihai Bravu nr. 6 și au hotărât să ridice sediul administrativ al Comisiei Europene a Dunării. Construcția a fost finalizată în 1895, dar recepția a fost făcută în 1896.

În timpul bombardamentelor din Primul Război Mondial, 1917, Palatul a ajuns „un morman de dărâmături”, ne înștiințează istoricul Paul Păltănea. A recăpătat o nouă față – după constituirea României Mari – între anii 1922-1923, aici funcționând Comisia Europeană a Dunării până la naționalizarea din 1948.

În 1968, conducerea din acel moment a luat hotărârea ca în fostul sediu al CED să funcționeze (și în prezent) Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”.  „Este o mare onoare pentru noi să primim acest trofeu. A fost un efort al întregii echipe și țin să le mulțumesc colegilor pentru sprijin. Totodată, mulțumesc Consiliului Județean, principalul nostru partener, care sprijină activitatea Bibliotecii și toate eforturile noastre de a conserva patrimoniul pe care îl gestionăm. Îi mulțumim de asemenea domnului prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, care ne-a fost aproape în acest proiect. Trofeul este, în primul rând, al comunității gălățene, dar și al României”, a spus Corina-Emanuela Dobre, director al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați.

În țara noastră, această recunoaștere europeană a mai fost acordată proiectului – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, în 1998. Amintita instituție-memorial este una dintre cele trei din Europa  – Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia – unde se păstrează memoria europeană a rezistenței anticomunistă…  „Îi felicit pe toți cei implicați în acest demers și pentru obținerea acestui valoros trofeu care pune Galațiul și fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării pe harta patrimoniului european”, a spus domnul Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, în contextul evenimentului de la Bruxelles.

Prin acest titlu, Biblioteca „V.A. Urechia” Galați este confirmată drept păstrătoarea și continuatoarea unei memorii comunitare de patrimoniu universal, cu rădăcini adânci în istoria europeană de la mijlocul veacului al XIX-lea, când se înființa la Galați Comisia Europeană a Dunării.

Felicitări jurnalistei Corina Dobre, director al Bibliotecii „V.A. Urechia”, și tuturor celor care au reamintit Europei că istoria Dunării s-a scris mai ales la Galați!


Maria Stanciu / UZPR

Foto: Arhiva Bibliotecii „V. A. Urechia”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *