◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Organizația Reporteri fără frontiere a prezentat Ucrainei o foaie de parcurs pentru consolidarea jurnalismului

La un an de la deschiderea Centrului pentru Libertatea Presei în capitala Ucrainei, organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a susținut o conferință de presă la Kiev, pentru a dezvălui o foaie de parcurs pentru consolidarea jurnalismului în Ucraina. RSF a înaintat propunerile președintelui Zelenski, Ministerului Culturii și Parchetului General.

Șeful Institutului pentru Comunicare de Masă (IMI), organizația parteneră a RSF din Ucraina, și președintele Consiliului de supraveghere al radiodifuzorului public ucrainean, Suspilne, s-au numărat printre cei care au participat la conferința de presă de la sediul agenției de presă ucrainene Ukrinform, la care RSF a îndemnat autoritățile ucrainene să pună în aplicare propunerea sa de opt puncte pentru consolidarea independenței, pluralismului și calității jurnalistice în Ucraina.

Prezentate de secretarul general al RSF Christophe Deloire în cadrul conferinței de presă, cele opt priorități ale foii de parcurs sunt: încheierea restricțiilor arbitrare și a discriminării în ceea ce privește mass-media care acoperă războiul; încurajarea pluralismului și independenței mass-media; asigurarea finanțării pentru jurnalism;

încurajarea jurnalismului de calitate în ecosistemele digitale și economice prin implementarea protocolului de urgență al Journalism Trust Initiative; alăturarea la Parteneriatul Internațional pentru Informare și Democrație, o inițiativă multilaterală lansată de RSF cu scopul de a concepe și implementa garanții democratice în domeniul digital; dezvoltarea și promovarea legislației propuse sub denumirea de „sistem de protecție a spațiilor informaționale democratice”; combaterea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor, aceasta fiind necesar să devină o prioritate pentru sistemul de justiție; aducerea în fața justiției a celor responsabili pentru propaganda care a incitat la crime de război.

 

„Suntem impresionați de rezistența mass-media”

Potrivit rsf.org, delegația care a sosit la Kiev a lansat „Anul doi” al sprijinului pe care RSF l-a oferit jurnaliştilor şi mass-mediei din Ucraina încă de la invazia declanșată de Rusia. „Situația din Ucraina este istorică. Globalizarea informației, eliminarea intermediarilor în spațiul de comunicare și mijloacele tehnologice de producere și amplificare a dezinformarii oferă propagandei un mediu complet nou. În același timp, forțele armate ruse comit crime de război împotriva presei și jurnaliștilor la scară industrială. Suntem impresionați de rezistența mass-media, în ciuda acestui mediu, și dorim să ajutăm Ucraina democratică să continue pe acest drum, de unde și propunerile noastre de a-și consolida spațiul informațional. Cu aproape 15.000 de jurnalişti acreditaţi pentru a acoperi războiul, acreditarea mass-media este o provocare majoră pentru autorităţile ucrainene. Solicităm o declarație oficială și clarificări cu privire la ridicarea restricțiilor pentru acreditările jurnaliştilor din prima linie și îndemnăm autoritățile să lupte împotriva oricărei discriminări împotriva instituțiilor de presă”, a punctat ”, a spus Deloire.

În cadrul conferinței de presă, directorul IMI, Oksana Romaniuk, s-a referit la provocările cu care se confruntă jurnaliștii în Ucraina și a adus un omagiu tuturor celor care și-au pierdut viața în timpul acoperirii războiului de agresiune al Rusiei: „Vom face tot posibilul pentru a păstra și dezvolta pluralismul în Ucraina, pentru a proteja jurnaliștii și pentru a sprijini jurnalismul de calitate”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *