◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.05.2024

Ziua Pământului 2024 – „Planeta versus plastic”. Sorin Stanciu, președinte al UZPR: „Ne-am asumat
și misiunea educativă de a influența o schimbare de comportament social al viitoarelor generații de adulți în atitudinea lor față de mediul înconjurător”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, împreună cu Universitatea Ecologică București, au marcat Ziua Pământului 2024 printr-un forum-eveniment, care a reunit în aula instituției de învățământ superior factori de decizie din mediul guvernamental, reprezentanți non-guvernamentali și ai mediului antreprenorial, jurnaliști și studenți, pentru dezbateri constructive pe tema manifestării din acest an – „Planeta versus plastic”, precum și pe marginea temelor protejării mediului înconjurător.

Forumul de la București destinat conservării naturii a inclus intervenții ale unor personalități publice implicate în tematica de mediu, care au relevat importanța acțiunii urgente și concentrate pentru salvarea Terrei de efectele acțiunilor umane care dăunează ecosistemelor și sănătății. „Ceea ce facem noi este vital; generațiile care vin au dreptul să trăiască cel puțin la fel de bine, dacă nu mai bine decât noi. Vorbim aici despre ceea ce putem face fiecare pentru sănătatea noastră și pentru planetă”, a punctat Lavinia Șandru, președinte al Inițiativei Ecologiste Europene.

Tema globală pentru Ziua Pământului 2024 unește studenți, părinți, întreprinderi, guverne, biserici, sindicate și ONG-uri, într-un angajament ferm de a cere sfârșitul materialelor plastice, printr-o reducere cu 60% a producției de plastic până în 2040 și un obiectiv final de a construi un viitor fără plastic pentru generațiile viitoare. „Salutăm și ne alăturăm cu întreaga noastră determinare noului demers al asociației Inițativa Ecologistă Europeană, care se angajază din nou, salutar, într-un nou demers public de trezire a conștiințelor plenare. Mulțumim conducerii Universității Ecologice din București, domnului profesor Mircea Duțu, președintele Senatului acesteia – suntem onorați că domnul profesor universitar este și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și că ne este alături mereu. Ziua Pământului nu este o manifestare de circumstanță, una festivistă, este un moment de re-conștientizare a obligațiilor noastre, ale celor care ne-am născut și existăm în acestă structură energetică – Terra. Este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l întreținem permanent, pentru siguranța viitorului omenirii. Noi, mass-media, UZPR, structură asociativă de creație, ne-am asumat și misiunea de utilitate publică, cea educativă, de a promova și de a influența o schimbare de comportament social al viitoarelor generații de adulți în atitudinea lor față de mediul înconjurător, față de alte probleme grave ale societății, ale prezentului. Este necesar să reușim să determinăm o implicare majoră, activă și curajoasă față de toate pericolele care amenință însăși existența omenirii  și pe care, de cele mai multe ori, ni le creăm singuri. Este puțin de vorbit, dar mult de făcut”, a punctat Sorin Stanciu, președinte al UZPR.

Poluarea, schimbările climatice, încălzirea globală, alături de războaie, sunt amenințări de primă mpărime ale vieții pe Pământ. „Inițiativa Ziua Pământului a pornit din amfiteatrele americane în 1970; în acest an subliniem importanța acțiunii hotărâte împotriva plasticului”, a subliniat prof. univ. dr. Mircea Duțu, insistând asupra importanței școlii în formarea unei mentalități ecologice. La rândul său, Florin Spătaru, consilier al premierului, a menționat faptul că „Ziua Pământului este o zi a sustenabilității și aceasta nu se poate atinge decât cu ajutorul cercetării, al minților dumneavoastră și al decidenților politici. Putem fi ambasadorii unei economii verzi la nivel european și mondial. Să facem din Ziua Pământului fiecare zi a vieții noastre!”.

Un mesaj important a venit de la Cristiana Pașca-Palmer, fost ministru al Mediului, semnatar, în numele României, al Acordului de la Paris, absolventă a Universității Ecologice București: „Tema din acest an este una foarte stingentă, multe ecosisteme sunt complet sufocate de plastic; nu este nevoie să așteptăm un tratat internațional de combatere a poluării cu plastic pentru a acționa. Urmărim ca economia verde și dezvoltarea durabilă să fie în beneficiul tuturor oamenilor”.

Lucrările Forumului de la București au fost transmise în mediul online și reflectate de partenerii din media scrisă și audiovizuală („Antena3 CNN”, „Canal 33”, „Realitatea Plus”, „Jurnalul”, „Gândul”, „Ultima Oră”, „Inițiativa Verde”, „Ziua News”).

Roxana Istudor

Foto: Tanța Tănăsescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *