◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Jurnaliștii liber-profesioniști în „cultura agitaţiei”

În ultimele două decenii s-a înregistrat declinul constant al știrilor regionale, la scară globală. Cu mai puține oportunități de angajare stabilă în acest peisaj incontestabil sumbru, munca independentă devine noua normalitate pentru potențialii jurnaliști.

Dar în sfera economiei digitale, jurnaliștii liber-profesioniști se pot aștepta să „se macine” în această nouă realitate, numită „ultură a agitației”, notează theconversation.com. Unii își pot publica propriul conținut folosind noi platforme, cum ar fi Patreon și Substack, caută comisioane mai tradiționale, de la presa națională și comercială consacrată, alții, cu freelancingul ca „ocupație principală” (mai mult de 50% din timp lucrând independent) câștigă mai puțin decât salariul minim în Marea Britanie. Aceasta este o schimbare socială, culturală și economică masivă a producției și distribuției de conținut journalistic, arată rezultatele unui sondaj recent, finanțat de Societatea de Licențiere și Colectare a Autorilor din Marea Britanie, în colaborare cu Uniunea Națională a Jurnaliştilor.

 

Profesie cu „perspective limitate”

Descoperirile arată că jurnalismul liber-profesionist nu este o carieră profitabilă care poate stimula oamenii să rămână sau să îi încurajeze pe noii veniți să se alăture. Respondenții au confirmat că ar ezita să încurajeze un tânăr să devină freelancer în zilele noastre, având în vedere perspectivele limitate oferite în profesie.

Nivelurile scăzute ale veniturilor liber-profesioniștilor au fost atribuite unei serii de factori din jurul noilor tehnologii și modele de afaceri – în special trecerea de la tipărirea fizică la distribuția media digitală. Cercetarea mai sugerează că utilizarea de către Big Tech a conținutului de știri este doar un factor (relativ scăzut ca importanță) dintre mulți alții care afectează veniturile freelancerilor – contractele din ce în ce mai rare,

lipsa puterii de negociere care are ca rezultat, de obicei, oferirea de condiții (nefavorabile), potențialul de câștig pe termen lung redus în mod serios (aproape jumătate dintre liber-profesioniștii chestionați își cedează drepturile de autor editorilor la publicare și astfel își pierd capacitatea de a obține venituri viitoare pentru republicări sau adaptări ale muncii lor). „Constatările noastre indică faptul că freelancerii trebuie să se bazeze pe alte surse de venit, fie dintr-un alt loc de muncă, fie de la un partener, pentru a-și susține cariera”, scriu autorii cercetării de piață. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *