◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Digitalizarea redefinește relația dintre mass-media de știri și audiență

În ultimul deceniu și jumătate, industria media din SUA a experimentat o schimbare majoră, aproximativ 2.900 de ziare și-au încetat activitatea și 43.000 de jurnalişti și-au pierdut locurile de muncă. Creșterea platformelor digitale este în mare parte responsabilă – impactul, deși provocator, a dus și la noi oportunități în spațiul digital și a cerut o redefinire a jurnalismului.

Experții Ellen Clegg și Dan Kennedy, în lucrarea „What Works in Community News”, alături de Brant Houston, de la Universitatea din Illinois, în „Changing Models for Journalism”, oferă perspective valoroase asupra acestei transformări în curs, explicând modul în care această schimbare redefinește modelele tradiționale de jurnalism, de la instituțiile de știri comunitare la reportajele de investigație.

Potrivit lui Houston, un punct major de atenție este influența tehnologiei în jurnalism, de la instrumentele de analiză a datelor până la rolul semnificativ pe care îl joacă rețelele sociale în știrile de astăzi.

În cartea lor, Clegg și Kennedy propun abordarea crizei din industria știrilor la nivel de bază, folosind ca exemplu proiectul „The Bedford Citizen”. Inițiat de trei membri ai Ligii Femeilor Votante, proiectul a crescut și a devenit o sursă principală de știri locale prin sprijinul comunității, reporteri voluntari și un accent pe știrile locale imparțiale. Ei susțin că acest model, care promovează transparența în guvernanța locală și încurajează un cetățean informat, ar putea fi „clonat” în SUA, pentru a revigora știrile locale.

Semnificația adaptării la peisajul tehnologic în evoluție în era digitală, așa cum este expusă de acești autori, citați de baselinemag.com , arată o schimbare majoră în generarea și diseminarea știrilor – accentul lor pe satisfacerea nevoilor comunității prezintă potențialul de a redefini și consolida relația mass-media de știri-audiență.

(redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *