◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Disiparea informației în trecut şi azi

Multe site-uri web se bucură acum de dezvoltarea informaticii și de cheltuieli mai mici. Cu bună știință, pentru lipsă de formalitate, s-a socotit că presa tipărită trebuie să dispară, că maşinăria vremii nu stă locului. Dar dacă presa tipărită dispare, mersul maşinăriei n-ar fi nicidecum așa cum este. Roata timpului s-ar învârti mult mai încet.

Concurența este agresivă, majoritatea cititorilor fiind atrași de televiziunile de știri, căci pe fețele unora se citește nelinişte. Soarta cuvântului tipărit este pusă la îndoială. Precum se observă, planul capǎtǎ o înfăţişare a răului. Dacă analizăm activitatea de difuzare a presei, constatăm un obstacol major. Cea mai mare problemă este lipsa punctelor de difuzare. Majoritatea chioşcurilor de presă au dispărut în ultima perioadă.

În lipsa unei legislaţii în domeniu, pot apărea probleme grave şi să asistăm la prăbuşirea totală a industriei publicațiilor tipărite, dacă nu vor fi luate imediat măsuri adecvate. Cum e resimțit, concret, acest obstacol? Oare ce or fi de vină ziarele tipărite? Sunt puse în pericol creaţiile oamenilor care au gândit și simțit! Iată unde am ajuns! Dar, înainte de orice, societatea are nevoie de jurnaliști independenți, al căror condei să fie pus în slujba poporului.

Cititorul are dreptul la informare și chiar să i se arate în ce constă sistemul democratic. Cum trebuie să lucreze un ziar independent, cum îndeplinește el interesele societăţii democratice? Ce idei și ce culori politice aplică el în acest sens? Ce subiecte foloseşte un site web? Sunt întrebări care așteaptă răspuns…

În lumea liberă, net-ul a intrat în concurenţă cu ziarele pe hârtie. Se cunoştea mersul tiparului. Dar mersul net-ului era încă necunoscut. În ziua de azi, un asemenea tablou viu este  încă mai de necesitate ca pe vremea comunismului. Deoarece pe eșichier s-au alăturat figuri noi. Fiecare figură are cursul ei. Cândva,  cititorii distingeau, la prima vedere, între frumos și urât. Cunoșteau asta din experiența de zi cu zi, strânsă în cursul unei perioade de timp. Internetul a dobândit în cei aproximativ 50 de ani de existență nenumărate fețe și utilizări. Până în urmă cu câțiva ani el colecta în nesfârșitele lui sertărașe cvasitotalitatea informațiilor strânse de omenire de-a lungul câtorva mii de ani. Internetul este o descoperire tehnică miraculoasă, el devenind periculos când vine vorba de manipulare. Nu am contestat în niciun moment însemnătatea tehnicii. Omul, de-a lungul timpului, a trăit într-o lume cu două dimensiuni, ținând seama de faptul că se urca pe munți și se cobora în subteran (mine). Trebuie să avem încredere în noi înșine, în puterile noastre.

Existența cuvântului tipărit nu poate fi efemeră. El durează de sute de ani. Nu vreau să impun nimănui principiile mele. Cititorii îşi vor alege singuri drumul. În ceea ce mă privește, eu îmi voi continua drumul, greu și anevoios, dar frumos. Un editor de ziar e în drept să se mândrească cu cititorii săi – ei trăiesc intens cele lecturate și un ziar bun lasă mereu o amprentă adâncă în suflet și memorie.

                                               Florenţ Mocanu / UZPR

Senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

(Revista UZP, nr. 29/2023)

One thought on “Disiparea informației în trecut şi azi

  1. Tehnologia tiparului a fost marginalizata de Internet! Statutul UZPR ar trebui sa se actualizeze din aceste perspective!Reamintim ca libertatea de exprimare este favorizata prin retelele de socializare daca nu intervine cenzura din partea managementului retelei sau a altor structuri interesate, in comparatie cu dictatura proprietarului de ziar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *