În data de 26 martie 2024, cu începere de la ora 13.00, va avea loc, la Biblioteca Academiei Române din București, Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, un eveniment literar, istoric și științific, prilejuit de două momente de referință: Conferința „Iuliu Maniu și mișcarea anticomunistă din Țara Năsăudului”, susținută de către prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, și lansarea de carte „Iuliu Maniu și Năsăudul”, scrisă de Mircea Gelu Buta. Cele două părți ale întâlnirii sunt reunite „sub semnul lui Iuliu Maniu”, cel care mărturisea că „Nicio jertfă nu e prea mare când este pentru neam și adevăr”. De fapt, anul 2023, când s-au împlinit 150 de ani de la nașterea sa și 70 de ani de la moartea-i, fost numit „Anul Maniu”.
Evenimentul anunțat face parte din seria de conferințe „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare”.
Cartea lui Mircea Gelu Buta, „Iuliu Maniu și Năsăudul”, care va fi prezentată de către Ioan – Aurel Pop, Ana Blandiana, Tudor Dunca și Tudorel Urian, ajunge, astfel, la cea de-a treia întâlnire directă cu publicul, cu cititorul, după alte două lansări, de la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj- Napoca, Sala „Ion Mușlea” ( 8 februarie, 2024 ), și de la Despărțământul ASTRA ( Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ), Dej, la sfârșitul lunii februarie 2024.
Apărută în Colecția „Istorie contemporană”, lucrarea „Iuliu Maniu și Țara Năsăudului” „nu înfățișează doar un capitol important de istorie locală, ci reprezintă și o reconstituire necesară pentru istoria națională și europeană a secolului al XX-lea.”, după cum scrie Vasile Pușcaș.
Prezența autorului însoțit de operă (cartea) și de ideile lui (Conferința) reprezintă forme de promovare și de apreciere la cel mai înalt nivel, cum este cel academic. De la bun început, drumul acestei cărți, despre Iuliu Maniu și Țara Năsăudului, a fost unul de succes, care, cu siguranță, nu se va opri aici.
Elena M. Cîmpan