◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Mondializare. Cel mai costisitor conflict din istoria omenirii

O analiză efectuată de Institutul Economic German (IW) arată că războiul din Ucraina este cel mai costisitor conflict din istoria omenirii, pierderile economice fiind extrem de mari (Războiul din Ucraina, cel mai costisitor conflict din istoria omenirii | adevarul.ro): potrivit unei estimări realizate de IW, prețul acestui război se ridica, la un an de la începerea lui, la peste 1,6 trilioane de dolari (1,6 mii de miliarde), sumă ce reprezintă valoarea pierderilor provocate întregii economii globale de conflictul declanșat de Rusia; în 2023, pierderile de producție globală s-ar putea ridica la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari SUA, pe baza cadrului existent. Se estimează că aproape 40% din pierderile din 2023 vor fi în economiile emergente și țările în curs de dezvoltare, potrivit analizei citate.

Pe lângă suferința umană, războiul din Ucraina are și consecințe semnificative pentru economia globală în ansamblu și calitatea vieții asociată în multe țări. „Creează șocuri suplimentare de producție pentru multe companii din întreaga lume. Pentru că, pe lângă întreruperile de aprovizionare și producție cauzate de pandemie, din primăvara anului 2022 au existat incertitudini considerabile cu privire la aprovizionarea cu energie în acele economii care nu se pot retrage pe cont propriu și aprovizionarea suficientă cu materii prime energetice”, se arată în analiză.

Criza energetică afectează nu numai companiile individuale, ci și rețelele complexe de furnizori; pe lângă materiile prime energetice și industriale, blocajele în aprovizionarea cu materii prime agricole precum cerealele au devenit o problemă, în special în țările în curs de dezvoltare. Acest lucru are un impact direct asupra calității vieții Oamenilor de acolo, precizează specialiștii. Problemele de aprovizionare cu energie și materii prime, cauzate în principal de război, creează șocuri de costuri mari la nivelul producției. Prețurile de producție semnificativ mai mari în multe țări conduc la creșterea prețurilor de consum.

Ratele ridicate ale inflației subminează puterea de cumpărare a gospodăriilor private și au un impact direct asupra cererii de bunuri de larg consum – și, prin urmare, asupra nivelului ofertei, în special în țările în curs de dezvoltare.

Având în vedere perspectivele economice incerte, creșterea costurilor de finanțare (ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor la nivel mondial) și creșterea prețului bunurilor de capital, companiile din întreaga lume își reduc investițiile; economia globală își pierde din nou din avânt după pandemia de coronavirus, iar acest lucru afectează comerțul mondial; în economiile avansate, au fost lansate unele programe de stimulare economică de volum mare, în primul rând pentru a contracara șocurile de preț cauzate de război.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *