◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Limitarea încălzirii globale va necesita „trilioane
de dolari”

„Elanul politic s-ar putea estompa şi trebuie menţinut viu spiritul COP28”, a declarat preşedintele acesteia, Sultan al Jaber, făcând apel la mobilizarea nu a miliarde, ci a „trilioane” de dolari pentru a finanţa promisiunile făcute la Dubai pentru a limita încălzirea globală, relatează AGERPRES.

Finanţarea a fost „invitatul de onoare” al unei mese rotunde organizate la Paris de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) pe tema „După COP28”, pentru a trece de la promisiuni la acţiune. „Finanţarea este factorul cheie”, a declarat Sultan al Jaber. „Următoarea COP a fost mandatată să obţină un nou obiectiv colectiv. Iar acum că obiectivul de 100 miliarde (anuale) a fost în sfârşit atins, lumea trebuie să ridice ştacheta (…): trebuie să gândim în trilioane de dolari, nu în miliarde”.

Yalchin Rafiyev, negociatorul-şef al Azerbaidjanului pentru COP29, care va avea loc în ţara în acest an, s-a angajat să „menţină ritmul” de la COP28, afirmând că ţara sa este „poziţionată ideal” pentru a acţiona ca o punte de legătură între Nord şi Sud.

Directorul AIE, Fatih Birol, a salutat „Consensul Emiratelor”, denumirea acordului final al celei de-a 28-a Conferinţe a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care prevede o tranziţie de la combustibilii fosili şi o triplare a capacităţii de energie regenerabilă, dar a subliniat că mai este „mult de lucru pentru punerea sa în aplicare”.

Birol, a cărui instituţie a devenit un actor-cheie în promovarea tranziţiei energetice, a anunţat marţi patru acţiuni concrete ale AIE: introducerea, de la 1 martie, a unui mecanism de monitorizare a angajamentelor în domeniul climei pentru a măsura decalajul dintre „obiectivele stabilite şi ceea ce se face”, precum şi un mecanism de sprijinire a ţărilor care solicită acest lucru în stabilirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (Nationally Determined Contributions, NDC-uri). „Avem încredere că guvernele îşi vor respecta promisiunile, însă noi credem în cifre”, a declarat acesta.

De asemenea, AIE va continua să organizeze dialoguri la nivel înalt cu ţările gazdă ale viitoarelor COP, în Azerbaidjan în 2024 şi în Brazilia pentru COP30, şi îşi va pune la dispoziţie expertiza în ceea ce priveşte mecanismele financiare care ar putea face posibilă o mai bună echilibrare a finanţării tranziţiei între Nord şi Sud.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *