◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro09.05.2024

Jurnaliști polonezi au fost vizați de supravegherea cu programul Pegasus

Utilizarea programului spion Pegasus de către guvernul polonez anterior pare să fie mult mai largă decât se bănuia inițial, potrivit reprezentanților unei comisii parlamentare înființată pentru a investiga utilizarea unei astfel de tehnologii de supraveghere, citați de BalkanInsight. Printre multele cazuri noi suspecte se numără jurnalişti, a spus unul dintre oficialii comisiei.

Pe baza dezvăluirilor făcute de către Citizen Lab, de la Universitatea din Toronto, mass-media poloneză și comisia Senatului care examinează această chestiune, publicul polonez este la curent cu aproximativ 15 cazuri de spionaj cu Pegasus, bine documentate și dovedite; Senatul a confirmat 14.

Polonia este una dintre zecile de țări despre ale căror guverne se crede că au achiziționat puternicul program spion de la compania israeliană de arme cibernetice NSO Group și l-au folosit pentru a spiona ilegal cetățenii, inclusiv politicieni și jurnaliști. O investigație internațională condusă de o organizație de presă non-profit, Forbidden Stories, a stabilit în 2021 că programul a fost folosit împotriva a peste 50.000 de numere de telefon în peste 20 de țări din întreaga lume.

Premierul Donald Tusk a declarat, în timpul unei întâlniri a guvernului cu președintele Andrzej Duda, că „lista victimelor acestor practici este, din păcate, foarte, foarte lungă”.

Într-un interviu acordat Wirtualna Polska, Marcin Bosacki, deputat al Platformei Civice și vicepreședinte al noii comisii a Senatului, a negat că deține vreo listă completă, dar a spus că, pe baza cunoștințelor sale despre această problemă, aceasta ar putea include sute de persoane, dintre care „peste 100” au fost probabil supravegheate „fără temei”. Lista include și jurnalişti, a adăugat Bosacki. Bosacki a explicat că există investigații în desfășurare cu privire la utilizarea Pegasus efectuate de către Parchetul național, precum și la diferite agenții de informații și a adăugat că obiectivele acestor anchete au fost de a determina dacă Pegasus a fost folosit în mod legal în Polonia – lucru care este puțin probabil – precum și de a identifica victimele, astfel încât acestea să poată fi informate. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *