◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.04.2024

Irlanda de Nord. Noutăți politice

Pe 3 februarie 2023, Michelle O’Neill a devenit oficial prima republicană favorabilă unificării cu Irlanda, care conduce guvernul nord-irlandez. Este o schimbare istorică în această provincie din Regatul Unit, cu un trecut marcat de trei decenii de conflict sângeros (https://cursdeguvernare.ro/michelle-oneill-prounificare-premier-irlanda-de-nord.html: lideră a Sinn Fein din Irlanda de Nord, în vârstă de 47 de ani, a fost numită prim-ministru după repornirea instituţiilor provinciei, boicotate timp de doi ani de unionişti pentru a se opune acordurilor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunţat ca o ameninţare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit. Adresându-se parlamentarilor reuniţi la Palatul Stormont, ea a salutat „o zi istorică”, o „nouă eră” şi a promis un legislativ „pentru toţi”, subliniind că ar fi fost „de neimaginat pentru generaţia părinţilor ei” ca un naţionalist să conducă executivul local.

La sosirea sa la Stormont, lidera Sinn Fein pentru întreaga insulă Irlanda, Mary Lou McDonald, a declarat că guvernul nord-irlandez „nu ar putea fi pe mâini mai bune. Aceasta este o victorie pentru toată lumea astăzi, o demonstraţie că egalitatea şi incluziunea sunt la ordinea zilei”. În virtutea co-guvernării rezultate din Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a trei decenii de conflict sângeros, lui Michelle O’Neill i se va alătura un vice-premier unionist, Emma Little-Pengelly.

Sinn Fein a ieşit învingător la alegerile din mai 2022, o schimbare fără precedent pentru acest partid, care a fost cândva vitrina politică a IRA (Armata Republicană Irlandeză), dar impasul politic a împiedicat-o pe Michelle O’Neill să preia funcţia. Trebuia creat un guvern local, cu competenţe în domenii precum locuinţele, sănătatea, ocuparea forţei de muncă, agricultura şi mediul. Afacerile de zi cu zi au fost gestionate de administraţie şi Londra în ultimii doi ani din cauza impasului, care a provocat exasperare în rândul populaţiei.

După luni de negocieri cu guvernul britanic, Partidul Unionist Democrat (DUP) şi-a anunţat la finalul lui ianuarie 2024 decizia de a pune capăt boicotului, care a paralizat parlamentul şi executivul local, unde puterea a fost împărţită între unionişti – care s-au angajat să păstreze Irlanda de Nord în tabăra britanică – şi republicani.

Subliniind drumul dificil care urmează, liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a susţinut că partidul său „a adus schimbarea pe care mulţi au descris-o ca fiind imposibilă”. El a salutat o „zi bună pentru Irlanda de Nord, când locul nostru în Regatul Unit şi pe piaţa sa internă este respectat şi protejat”. Acest argument este departe de a-i convinge pe cei mai duri unionişti, precum Jim Allister (TUV – Traditional Unionist Voice), pentru care Irlanda de Nord rămâne „în mare parte guvernată de legi străine”, cele ale UE.

Una dintre principalele provocări în implementarea Brexit a fost găsirea unei soluţii care să evite revenirea unei frontiere dure între Republica Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică, Irlanda de Nord, protejând în acelaşi timp integritatea pieţei unice europene. O modificare a acestor prevederi negociate între Londra şi Bruxelles în 2022, numită Cadrul Windsor, care a relaxat controalele asupra mărfurilor, nu a fost suficientă pentru a convinge DUP.

Dar DUP (Partidul Unionist), condus de Jeffrey Donaldson, a acceptat în cele din urmă un acord cu guvernul britanic, considerând că acest text oferă suficiente garanţii şi că elimină graniţa din Marea Irlandei pe care a denunţat-o. Revigorarea instituţiilor din Irlanda de Nord va permite, de asemenea, Londrei să elibereze un pachet de 3,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,9 miliarde de euro) pentru a sprijini serviciile publice din Irlanda de Nord, care s-au confruntat recent cu o grevă de proporţii istorice.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *