◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Amnesty International cere guvernului etiopian să renunțe la folosirea stării de urgență pentru a reduce la tăcere jurnaliștii

Amnesty International a emis o declarație prin care îndeamnă autoritățile etiopiene să înceteze să folosească starea de urgență a țării ca mijloc de „aduce la tăcere disidența pașnică”, prin reținerea arbitrară a jurnaliştilor care critică guvernul.

Starea de urgență, impusă inițial timp de șase luni în august 2023, în temeiul articolului 93 din Constituția Etiopiei, a acordat guvernului autoritatea de a impune măsuri de acces, de a restricționa circulația, de a efectua arestări, de a efectua percheziții fără mandat, de a interzice purtarea de arme și alte obiecte ascuțite și de a restricționa adunări publice. Guvernului i s-a acordat, de asemenea, impunitate să închidă sau să limiteze distribuția/racoperirea instituțiilor media în cazul în care a considerat că acestea contravin ordinelor de urgență.

Pe 2 februarie, Parlamentul Etiopiei a prelungit cu patru luni starea de urgență declarată anterior în august ca răspuns la o insurgență din regiunea de nord a Amhara.

Amnesty International susține că, nepublicând prelungirea stării de urgență în Monitorul Oficial al țării, „Federal Negarit Gazeta”, guvernul încalcă direct dreptul publicului la „acces la informații”, precum și principiul de legalitate corespunzător.
Potrivit jurist.org, interviurile realizate de organizația internațională au dezvăluit că această stare de urgență a înregistrat nenumărate arestări și detenții, inclusiv a cel puțin trei jurnaliști. În plus, interviurile au scos la iveală o practică de detenție ilegală, mai multe persoane arestate care ar fi fost ținute în custodia poliției fără a fi acuzate și fără a avea voie să ia legătura cu avocații lor. „Guvernul etiopian trebuie să înceteze să mai recurgă la vechi tactici de negare a drepturilor fundamentale sub pretextul unor legi de urgență. Etiopienii se confruntă cu un alt conflict armat în regiunea Amhara, cu o criză umanitară gravă în Tigray, cu o situație îngrozitoare de securitate în Oromia și cu o impunitate generalizată la nivel național. Rolul presei și dreptul la libertatea de exprimare sunt la fel de vitale ca întotdeauna”, punctează Tigere Chagutah, directorul regional al Amnesty International pentru Africa de Est și de Sud. (redacția UZPR)

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *