◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Săptămâna redusă de lucru previne zilele de boală și demisiile

Săptămânile de lucru de patru zile nu numai că îi fac pe angajați mai fericiți, dar fac și afacerile mai prospere, arată rezultatele celui mai mare studiu din lume asupra conceptului. Cercetătorii spun că reducerea cu 20 de procente a orelor de lucru săptămânale generează o scădere cu 65% a zilelor de boală și cu 57% mai puține demisii.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, care au realizat cercetarea, adaugă că și veniturile companiei cresc. Dintre cele 61 de companii din Marea Britanie care au participat la programul pilot, 92% spun că intenționează să păstreze săptămâna de patru zile, iar 18 companii au anunțat că schimbarea este permanentă.

Majoritatea angajaților și-au petrecut timpul liber făcând sarcini de „administrare a vieții”, cum ar fi cumpărături și treburi, permițându-le să ia o pauză adecvată pentru activitățile de agrement sâmbăta și duminica. Acest lucru a făcut ca un angajat să explice că „teama de duminică” a dispărut. De asemenea, fiecare participant a raportat că a făcut mai mult din ceea ce i-a plăcut – de la sport, la gătit și de la producție muzicală la voluntariat. Unii chiar și-au folosit timpul liber pentru a obține mai multe calificări profesionale. Părinții au avut timp suplimentar pentru ei înșiși dacă copiii sunt mai mari. „Înainte de această măsură, mulți s-au întrebat dacă vom vedea o creștere a productivității pentru a compensa reducerea timpului de lucru – dar asta este exact ceea ce am descoperitMulți angajați au fost foarte dornici să găsească ei înșiși câștiguri de eficiență. Întâlnirile lungi cu prea mulți oameni au fost întrerupte sau abandonate complet. Muncitorii au fost mult mai puțin înclinați să ucidă timpul și au căutat în mod activ tehnologii care le-au îmbunătățit productivitatea”, spune profesorul sociolog Brendan Burchell, care a condus cercetarea la Universitatea din Cambridge, în un comunicat de presă.

În Regatul Unit, 2.900 de angajați lucrează o zi mai puțin pe săptămână – comercianți cu amănuntul online, furnizori de servicii financiare, studiouri de animație, angajați locali din magazinele de fish-and-chips, IT, îngrijire a pielii, recrutare, ospitalitate, marketing și asistență medicală.

Respondenții au declarat că le este mai ușor să echilibreze munca cu familia și angajamentele sociale cu o zi liberă suplimentară. De fapt, 60% au considerat că sunt mai capabili să combine munca plătită cu responsabilitățile de îngrijire, iar 62% au spus că viața lor socială este mai echilibrată. De asemenea, angajații s-au simțit mai pozitivi în ceea ce privește cultura muncii și mai apreciați de către angajatori, spunând că au făcut eforturi pentru a face din săptămâna de patru zile un succes. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *