◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Jurnalista care a protestat față de război la televiziunea rusă se teme pentru viața sa, dar continuă

Marina Ovsyannikova, fostul redactor al televiziunii de stat ruse, care a întrerupt o emisiune de știri în direct pentru a protesta față de începerea războiului din Ucraina, a descris evadarea „haotică” din arestul la domiciliu de la Moscova și modul în care a fugit prin Europa pentru a căuta azil în Franța. „Nu am vrut să emigrez până în ultimul moment. Rusia este încă țara mea, chiar dacă criminalii de război au puterea acolo. Dar nu am avut de ales – era fie închisoare, fie exil”, a spus Ovsyannikova, la o conferință de presă cu organizația Reporteri fără frontiere.

Christophe Deloire, secretarul general al Reporteri fără frontiere, care a ajutat la organizarea evadării, a asemănat-o cu „cele mai faimoase treceri ale Zidului Berlinului”.

Ovsyannikova, de 44 de ani, de origine ucraineană, a câștigat atenția internațională în martie 2022, după ce a intrat în studioul Channel One, angajatorul ei de atunci, în timpul unui buletin de știri în direct, pentru a denunța războiul din Ucraina, ținând în mână un afiș pe care scria „Fără război”. La acea vreme, ea a fost amendată cu 30.000 de ruble (460 de lire sterline) pentru ignorarea legilor privind protestele. Dar jurnalista a continuat să protesteze împotriva războiului după ce și-a părăsit slujba la Channel One. În august anul trecut, ea a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă pentru că a susținut un afiș pe care scria „Putin este un criminal, soldații săi sunt fasciști”, în timpul unui protest individual pe malul râului Moskva, vizavi de Kremlin. Ulterior, potrivit The Guardian, ea a fost forțată să poarte o brățară electronică pe gleznă și plasată în arest la domiciliu la Moscova, unde urma să aștepte judecata. Jurnalista risca 10 ani de închisoare.

Ovsyannikova a spus că, cu puțin timp înainte de ședința de judecată de la Moscova, în octombrie anul trecut, avocații ei i-au spus să fugă pentru a se salva împreună cu fiica ei de 11 ani; i-au spus că nu va supraviețui închisorii …

Jurnalista a ieșit din casă cu copilul într-o seară de vineri „în care toate forțele de securitate își terminaseră săptămâna de lucru și erau în regim de odihnă”: „Am mers în atât de multe direcții diferite, că nici măcar nu știu în ce direcție am luat-o, am schimbat șapte vehicule diferite”.

Ovsyannikova și fiica ei au intrat în cele din urmă în Franța cu o viză Schengen. Au găsit o casă îndepărtată în mediul rural înainte de a schimba alte câteva locații. Întrebată dacă se teme pentru viața ei după moartea altor personalități ruse din străinătate, Ovsyannikova a spus: „E clar că da. Dar am vrut să fac să explodeze balonul propagandistic în Rusia. Am trăit în Cecenia când eram copil. Casa mea a fost distrusă în timpul operațiunilor rusești de acolo și am fugit cu familia mea, cu toți refugiații, fără bunuri, fără nimic. Mi-am imaginat că femeile ucrainene trebuie să treacă azi prin așa ceva”.

În pofida temerilor, jurnalista afirmă „că nu va rămâne tăcută” în legătură cu războiul din Ucraina și că va continua „să facă tot ce pot pentru ca acest război să se încheie”.

Vineri, Ovsyannikova a publicat o carte în limba germană în care detaliază viața și calvarul ei și descrie ceea ce ea a numit „funcționarea mașinii de propagandă a statului rus” și descriind, de pildă, cum după orice știre despre președintele Putin nu i se permitea niciodată să citească o știre negativă despre orice alt subiect. „Problema este că toată Rusia se află într-o bulă informațională de propagandă orchestrată. Nu există mass-media independente”, afirmă jurnalista. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *