◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Danemarca. Probleme bancare, economice și sociale

700 de euro pentru compensarea inflației

Parlamentarii danezi au convenit asupra ajutorului și a altor măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze pentru a atenua impactul inflației și al prețurilor la energie, a anunțat Ministerul de Finanțe (vezi site-ul Fiecare bătrân din Danemarca va primi 700 de euro de la stat (descopera.ro), postat pe 27 iunie 2022): persoanele în vârstă cu venituri mici vor primi fiecare câte o sumă de 5.000 de coroane (aproximativ 700 de euro), scutită de taxe, a precizat ministerul. „Economia daneză este în mod fundamental puternică, dar este provocată de creșterea prețurilor în urma războiului din Ucraina; de aceea, mă bucur că acum putem da o mână de ajutor unora dintre cei care sunt deosebit de provocați de inflație”, a declarat ministrul de finanțe, Nicolai Wammen.

Măsurile care includ și o reducere a unei taxe la prețul energiei electrice, vor fi finanțate prin reducerea investițiilor publice, ceea ce, potrivit ministerului, va contribui la evitarea creșterii prețurilor. Banca centrală a avertizat anterior că prin aceste compensări s-ar putea intensifica presiunile asupra prețurilor în economie.

 

Condiționarea ajutorului social

Potrivit Institutului Naţional de Statistică danez, 11% dintre cei 5,8 milioane de locuitori ai țării sunt străini. Avându-i în vedere pe cei cca 640 de mii de imigranți, guvernul social-democrat de la Copenhaga a anunțat pe 7 septembrie 2021, că va corela acordarea ajutoarelor sociale pentru imigranţi cu exercitarea unei activităţi de 37 de ore pe săptămână, pentru a încuraja integrarea acestor persoane (vezi site-ul https://cursdeguvernare.ro/danemarca-ajutoare-sociale-imigranti-conditionare-munca.html), postat pe 7 septembrie 2021. Actualul guvern danez are una dintre cele mai dure poziții contra imigraţiei din Europa: „Vrem să introducem o nouă logică de muncă în care Oamenii să aibă datoria de a contribui şi de a fi utili şi, dacă nu pot găsi un loc de muncă reglementat, ei vor trebui să lucreze pentru alocaţia lor”, a declarat şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă.

În proiectul său, intitulat „Danemarca poate face mai mult”, actualul guvern danez – care şi-a început mandatul în iunie 2019 – arată că şase din zece femei originare din Maghreb, Turcia şi Orientul Mijlociu se află în afara pieţei forţei de muncă din Danemarca.Într-o primă etapă, obiectivul este de a integra 20.000 de persoane încurajându-le să găsească locuri de muncă. „De exemplu, poate fi o activitate de strângere a plasticului şi a chiştoacelor de ţigarete de pe plaje, până la a ajuta la rezolvarea diverselor sarcini într-o întreprindere”, a explicat ministrul danez al ocupării forţei de muncă, Peter Hummelgaard.

 

Credite cu dobândă fixă

Clienții băncii Nordea Bank pot să acceseze din 5 ianuarie 2021 credite ipotecare cu dobândă zero în pofida faptului că Danemarca s-a remarcat în contextul pandemiei de COVID-19 ca fiind țara care a rezistat cea mai lungă perioadă cu dobânzi negative ale băncii centrale (vezi site-ul https://www.forbes.ro/danemarca-va-oferi-proprietarilor-de-locuinte-credite-pe-20-de-ani-cu-o-dobanda-fixa-de-0, postat pe 5 ianuarie 2020). Banca Centrală de la Copenhaga a hotărât încă din 2012 să adopte o dobândă de referință negativă pentru a apăra coroana în fața euro, proprietarii danezi bucurându-se de atunci de o scădere continuă a costurilor de împrumut…

 

Danske Bank și dobânzile negative

În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de guverne, volumul depozitelor bancare a crescut considerabil în Europa, ceea ce reprezintă un cost semnificativ pentru bănci (vezi site-ul https://cursdeguvernare.ro/cea-mai-mare-banca-din-danemarca-va-percepe-dobanzi-negative-la-depozitele-de-peste-13-500-de-euro.html, postat pe 4 mai 2021): ”Acest lucru nu este încă sustenabil pe termen lung“, a explicat Danske Bank, care a anunțat că va percepe dobânzi negative tuturor clienților cu depozite mai mari de o sută de mii de coroane, echivalentul a 13.500 de euro. În noiembrie 2020, o altă bancă daneză, Nordea, anunța că ofere credite ipotecare cu dobândă zero, o consecință a politicilor monetare europene din anul 2020.

Pragul de taxare a depozitelor deschise la Danske Bank era 250.000 de coroane, adică aprox 33.600 de euro. Noul prag de 100.000 de coroane a intrat în vigoare pe 1 iulie 2021, iar taxele aplicate au fost cuprinse între 0,6% pentru clienții persoane fizice și 1% pentru companii.

Practica a fost criticată de guvernul danez: ”A fost depășită o linie roșie în ceea ce privește dobânzile negative. Trebuie ca acest lucru să înceteze imediat“, a declarat ministrul comerțului Simon Kollerup. Danske Bank nu este singura instituție financiar-bancară care percepe dobânzi negative la depozite. Hamburger Sparkasse, din Germania, a instituit un prag de 50 de mii de euro pentru taxarea depozitelor bancare, iar Commerzbank a procedat la fel începând din august 2021…

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *