◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Distrugerea planetei, alimentată cu 2% din PIB-ul global

Subvenţii publice în valoare de cel puţin 1.800 de miliarde de dolari – reprezentând 2% din PIB-ul mondial – se află în fiecare an la originea distrugerii ecosistemelor şi dispariţiei speciilor, a dezvăluit un studiu publicat de mai multe companii şi ONG-uri. Rezultatele cercetării au fost publicate de „B Team”, o organizaţie care îl are drept cofondator pe CEO-ul grupului Virgin, Richard Branson, şi care reuneşte directorii unor companii şi fundaţii internaţionale, precum şi de „Business for Nature”, o coaliţie mondială de firme şi ONG-uri. „Sectoarele energiilor fosile, agriculturii şi apei primesc peste 80% din toate subvenţiile care sunt nefaste pentru mediul înconjurător”, precizează aceste organizaţii, într-un comunicat. Printre subvenţiile puse sub semnul întrebării figurează, de exemplu, cele alocate crescătoriilor de bovine şi producţiei de soia din Brazilia, din cauza rolului jucat în defrişări, precum şi sprijinul financiar acordat producătorilor de biocarburanţi din Europa, care încurajează extinderea terenurilor arabile în detrimentul biodiversităţii. Subvenţia pentru irigaţii acordată în districtul Palo Verde, din California, este la rândul ei criticată, fiind menționată pentru favorizarea secetei, alături de ajutoarele acordate mai ales în Iran producătorilor de electricitate sau de carburanţi, care alimentează pompele de apă ce epuizează pânzele de apă freatică într-un ritm mult prea rapid.
Autorii studiului au estimat la 640 de miliarde de dolari pe an sumele primite de sectorul energiilor fosile, care contribuie la poluarea apei şi a aerului şi la alunecările de teren.
Agricultura primeşte subvenţii de 520 de miliarde de dolari şi este asociată cu probleme legate de eroziunea solurilor, poluarea apei şi despăduriri. O sumă totală de 155 de miliarde de dolari pe an încurajează existenţa unor gestiuni forestiere care nu sunt durabile, potrivit autorilor studiului.
Ancheta arată că o mai bună orientare a subvenţiilor ar putea contribui la stoparea şi chiar la inversarea acestor distrugeri naturale, până în 2030, în contextul în care „mai mult de jumătate din PIB-ul mondial (…) depinde de natură” în diverse grade.
Acest apel a fost lansat cu doar câteva săptămâni înaintea unei viitoare sesiuni a COP15, Convenţia ONU pentru biodiversitate, care a fosta fost amânată din cauza variantei Omicron a noului coronavirus şi urmează să aibă loc în perioada 13-29 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *