◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Ziua Culturii Naționale și a poetului de geniu, sărbătorite în cetatea culturală Umbrărești, județul Galați

Duminică, 14 ianuarie 2024, la orele 14:30, Asociația „La Blouse Roumaine” și Asociația Cultural-Filantropică „Ion T. Sion” au organizat la Casa Matei Toader din Condrea, evenimentul cultural-artistic „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”, prilejuit de Ziua Națională a Culturii Române și de ziua nașterii poetului de geniu Mihai Eminescu, activitate moderată cu multă abilitate de către Daniela Vlad, cunoscut jurnalist, realizator de emisiuni radio-tv și, nu în ultimul rând, om de cultură.

Umbrăreștenii s-au putut bucura de prezența, în mijlocul lor, pe tot parcursul evenimentului, a primarului localității, Ionel Stratulat, precum și a unor personalități ale vieții culturale gălățene, precum: Nicuța Ardeleanu-Blaga, profesor de limba română de la Colegiul de Industrie Alimentară Elena Doamna din Galați (care a suținut o mișcătoare alocuțiune), profesor Vasilica Țonu, îndrăgita și bine cunoscuta artistă de muzică populară din Galați. Le-au fost alături umbrărăștenilor și scriitorii: Eleonora Stamate din Tecuci (reprezentant de seamă al Uniunii Scriitorilor din România), frații preoți  Ionel și Toderiță Rusu (Galați, respectiv, București, cetățeni de onoare ai comunei), Rozalia Rusu Dorina (București), Mioara Baciu și Mioara Ardieleanu (Galați), Tudosia Lazăr, președinte al Asociației Ștefan Petică, sat Bucești, comuna Ivești, care au împărtășit cunoștințele legate de viața și meritele părintelui limbii române, au recitat poeme, am exprimat gânduri, trăiri dedicate poetului nepereche, interacționând activ cu elevii prezenți în sală, în ochii și în sufletul cărora străluceau iubirea de cultură, iubirea de Eminescu.

Grupul de cateheză al Parohiei Umbrărești I, condus de preotul Gheorghe Ioniță, adânc ancorat în buna desfășurare a evenimentului, înconjurat cu multă dragoste de către copii, precum și un număr mare de elevi ai celor două scoli gimnaziale din Umbrărești au fost principalii responsabili cu activitătile cultural-artistice: au cântat, au rostit poezii, au horit, au ascultat luările de cuvânt ale invitaților, au luat aminte la tot ceea ce e frumos,bun, valoros în cultura română!

Interpretele Alexandra Zaharia, Alexandra Gavrila, Alessia Saulea, Antonia Ursu ș.a., au întreținut atmosfera de sărbătoare de la Umbrărești!

Maria Mădălina Lupu, membră a ansamblului artistic „Topologul” din Țigveni, Argeș, elev și colaborator al maestrului Gheorghe Zamfir (fiică a preotului Bogdan Ioan Lupu, conducătorul ansamblului, care a și însoțit-o și a avut intervenții, alocuțiuni pe parcursul evenimentului),  a susținut la nai, cimpoi, ocarină, fluier un recitalul de excepție, îndelung aplaudat.

Un mesaj emoționant a transmis și inginerul viticol pensionar Dan Tudose, cel care a organizat un muzeu inedit și impresionant la Umbrărești.

În premieră a avut loc și un concurs de recitare/rostire/interpretare din poezia eminesciană, concurs de creație intitulat „Scrisoare către Eminescu”, în cadrul căruia, cei mai buni recitatori si interpreți au fost premiați.

În final a fost lansată cartea „Umbrăreștiul Cultural”, cronică-sinteză a evenimentelor culturale și spirituale din comuna Umbrărești pe parcursul anilor 2018-2023, realizată cu dăruire și dragoste de către Pr. Toderiță Rusu și oferită tuturor celor prezenți la inălțătoarea activitate cultural-educativă.

Ceea ce s-a întâmplat la Umbrărești este încă o dovadă că viața culturală românească este pe mâni sigure, că iubirea de cultură, iubirea de Eminescu, starea Eminescu, culturalitatea și interculturalitatea vor dăinui!

       

Mioara Baciu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *