◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.07.2024

Verticali pentru România. Maeștri
ai presei românești II. Dan Constantin, senior editor „Jurnalul”

Mai bine de jumătate din populația lumii este chemată să voteze în acest an. Nu sunt doar țările Sudului sărac în febra electorală; privim cu interes cine se va instala la Casa Albă, fiind sigur că la Kremlin rămâne Putin, fără emoții. Întrebarea este simplă: 2024, anul electoral al Planetei, va schimba prin acest mecanism orientarea politicii la nivel global?

Dacă privim pe mampamond, 50 de țări organizează alegeri naționale, însă doar Uniunea Europeană are un mecanism pentru formarea unui parlament la nivelul organizației prin scrutinul europarlamentarelor. Alegerile din 2024 se anunță a fi un test chiar și pentru cele mai solide democrații care ar urma să-și aleagă calea pentru următorul ciclu electoral sub presiunea unor curente care exced normelor democratice.  Acest paradox nu este un ,,exercițiu” de scenarii aparente!

 

Cum se trece democratic spre dictatură

Lecțiile istoriei dau exemple de democrații anihilate și puse în mari paranteze de timp prin alegeri democratice.

Hitler a venit astfel la putere după alegerile libere din martie 1933, când social-democrații și comuniștii obținuseră cumulat peste 30 la sută din voturi.

Grecia, care a introdus democrația din antichitate, a cunoscut fluctuațiile la extreme ale termenului, contorsionat și prin alegerile din 1946 care s-au transformat într-un sângeros război civil.

România a trecut în 1946 prin alegeri ,,libere”, desfășurate sub ocupația sovietică, spre dictatura proletariatului. Ieșirea din dictaturi pe calea alegerilor democratice, libere și pluripartite, este un proces anevoios, nesigur și cu multe complicații.

Evenimente dramatice în curs de desfășurare arată cum Hamas, formațiune extremistă a condus Gaza spre un dezastru care amenință contaminarea echilibrului global, peste miza lui regională din Orientul Mijlociu. Formațiunea palestiniană ajunsese la putere prin alegeri.

 

Campioni la alegeri

România, cu cinci rînduri de alegeri, trăiește mai intens anul electoral 2024. Deja s-au coagulat sub un curent generic numit ,,suveranist” o serie de formațiuni care resping direct sau voalat UE, NATO, ceea ce indică tema majoră pe care vor ,,bate toba” la europarlamentare.

AUR prinde susținătorii cu promisiune de reluare în patrimoniul public a  bunurilor privatizate, adăugând și alte măsuri fără fundament economic.

La extrema dreaptă, lipită de grupusculele neolegionare tolerate în timp cu manifestări tipice de comportament deviant ultranaționalist, se află lidera Șoșoacă, scoasă de sondaje  peste pragul electoral. Speculează cu zgomot reziduuri șovine, antisemitismul și presiunea războiului din Ucraina, livrând un amestec indigest antieuropean, cu soluții rusești de rezolvare.

 

Nu se anunță mari schimbări la Bruxelles

Zarva alegerilor pentru Parlamentul European va fi doar ,,încălzirea” pentru rundele ,,interne”- locale, parlamentare, prezidențiale – care nu au până acum nici calendar, nici candidați siguri. Sondajele sunt cu ,,geometrie variabilă” – cine plătește este mai bine poziționat – dar cele ,,mai sigure”, făcute din afara țării, nu coincid cu elanul „naționalist” de pe la noi. Astfel, la Bruxelles, conform acestor estimări, pentru următorul PE nu se anunță mari modificări în ponderea grupurilor.

Suveraniștii și extremele – de la comuniști la neofasciști – nu-și sporesc semnificativ numărul de locuri în PE. Dacă previziunile se confirmă, riscul unor derapaje periculoase rămâne doar prin alegeri naționale, unde electoratul poate fi „capturat” de figuri carismatice, scoase din lumea artistică sau cu cariere sportive de succes.

Dacă vedem consistența și urmările politice ale alegerii unor cântăreți pe post de șef de stat – Zelensky și Duda – înțelegem riscurile votului, iar ziceri care „picteză” votul și democrația, ca: „Numai alegerile singure nu fac democrație”(Barack Obama); „Democrația este o instituție care îngăduie oamenilor să decidă cine e vinovat  de toate” (folclor politic); „Democrație: o noțiune care apare din când în când în timpul alegerilor” (Gerd Wollschon, muzician german), își găsesc din ce în ce mai mult valabilitatea în teren. (gazetanord-vest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *