◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Jurnaliștii din Myanmar rezistă.
S-a înființat Consiliul Independent de Presă

Un nou consiliu de presă înființat de mass-media independentă din Myanmar este văzut de analiștii media ca o mișcare pozitivă, care arată rezistența presei din țară.

Consiliul Independent de Presă din Myanmar a fost înființat într-o locație nedezvăluită din Thailanda învecinată, , pentru a promova libertatea presei și pentru a spori protecția jurnaliștilor care relatează în țară.

De la lovitura de stat militară din urmă cu aproape trei ani, mediul media din Myanmar s-a înrăutățit dramatic, jurnaliştii şi instituţiile media fiind vizate de arestări arbitrare.

Potrivit voanews.com, țara se clasează pe locul al doilea cel mai rău temnicer al jurnaliştilor, conform datelor dintr-un raport publicat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

IPCM are deja 10 membri ai comitetului central, inclusiv un președinte, un secretar și un trezorier ales. Când va fi finalizat, organismul va avea 15 membri ai comitetului central, care va include reprezentanți ai instituțiilor de presă, experți în mass-media, avocați mass-media, jurnaliști independenți și cetățeni.

La conferința de înființare a consiliului au participat 77 de persoane, inclusiv 38 de reprezentanți ai mass-media din Myanmar.

Nan Paw Gay, redactor-șef al publicației de știri Karen Information Center, a fost ales președinte al IPCM. Presa locală arată că un astfel de organism este necesar din cauza acuzațiilor că mass-media „publică și răspândesc știri false”.

Cedric Alviani, directorul organizației Reporteri fără Frontiere pentru Asia de Est, a declarat că „crearea IPCM, o organizație cu o carte etică și o guvernare democratică… demonstrează rezistența incredibilă a jurnaliștilor în fața represiunii implacabile operate de junta militară împotriva libertății presei și a dreptului la informare în ultimii trei ani”

Instituțiile de presă din Myanmar au fost unele dintre primele vizate de junta după ce generalul Min Aung Hlaing și trupele sale au dat o lovitură de stat, la 1 februarie 2021, cel puțin o duzină de instituții media având licențele revocate. De atunci, sute de jurnalişti au fost arestaţi, iar 43 rămân în închisoare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *