◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Jurnaliști africani uciși, anchete fără rezultate

La un an de la uciderea brutal a jurnalistului Martinez Zogo, International Press Institute (IPI) atrage atenția asupra faptului că autoritățile din Camerun încă nu au făcut lumină pe deplin asupra circumstanțelor în care a fost răpit, torturat și ucis sau să tragă la răspundere vreun suspect. Zogo a fost răpit pe 17 ianuarie 2023, la Yaoundé, iar cadavrul său a fost găsit patru zile mai târziu, pe 21 ianuarie. „A trecut un an de la uciderea lui Martinez Zogo și, în ciuda arestării unor suspecți, justiția nu a fost încă înfăptuită și rămân numeroase întrebări. Dacă autoritățile din Camerun cred că comunitatea internațională vor uita acest caz, se înșală”, susține Amy Brouillette, directorul IPI Advocacy.

Impunitatea nu se restrânge doar la Camerun. La cinci ani de la uciderea jurnalistului de investigație Ahmed Suale în Ghana, IPI condamnă lipsa de progres în tragerea la răspundere a celor responsabili și solicită transparență din partea autorităților cu privire la stadiul anchetei. Suale a fost împușcat împușcat în Accra, capitala țării, pe 16 ianuarie 2019, într-un aparent omor comandat prin contract. La acea vreme, Suale era investigatorul principal din spatele unei dezvăluiri despre corupția din fotbalul din Ghana, publicată în iunie 2018, înaintea Cupei Mondiale din 2018. De atunci, grupurile locale pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la angajamentul guvernului de a soluționa cazul, după ce liderii politici, printre care actualul președinte, au pus la îndoială legăturile dintre asasinat și activitatea lui Suale. Potrivit IPI, ancheta penală nu a generat până acum niciun progres clar, în ciuda afirmațiilor autorităților de aplicare a legii că aceasta este în desfășurare activă și în ciuda asigurărilor din partea oficialilor de rang înalt. La scurt timp după crimă, câțiva suspecți au fost arestați, dar ulterior eliberați. Autoritățile au furnizat foarte puține informații de atunci. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *