◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.02.2024

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor: China, cel mai mare temnicer al jurnaliştilor din lume

În recensământul penitenciarelor din 2023, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a constatat că a existat o creștere a numărului de jurnaliști arestați, 320 despre care se crede că se află în spatele gratiilor – aproape de un nivel record. Mai mult de jumătate dintre jurnaliștii întemnițați au fost acuzați de propagarea de știri false, acuzații împotriva statului sau terorism, ca răzbunare pentru relatarea lor, au constatat cercetările CPJ.

China conduce, cu 44 de jurnaliști în închisoare, reprezentând 32% din totalul mondial. Urmează îndeaproape Myanmar, cu 43. Vietnamul a fost al cincilea pe listă, cu 19, înaintea Iranului și imediat în urma Rusiei.„China se clasează de mult timp drept unul dintre cei mai răi temniceri de jurnalişti din lume. Cenzura face ca numărul exact de jurnalişti închişi acolo să fie foarte greu de determinat, dar represiunea din mass-media din Beijing s-a extins în ultimii ani, 2021 fiind prima dată când jurnaliştii din Hong Kong au fost în închisoare la momentul recensământului CPJ”, arată raportul citat de rfa.org. Pe lângă Hong Kong, Xinjiang a fost un alt domeniu principal de îngrijorare – din cei 44 de jurnalişti închişi în China, 19 sunt uiguri. Numărul disproporționat de jurnaliști uiguri închiși reflectă situația din Xinjiang, a declarat Beh Lih Yi, coordonatorul programului CPJ pentru Asia: „Aproape jumătate dintre jurnaliştii din spatele gratiilor din China în 2023 erau jurnalişti uiguri. Ei au fost vizați de acuzații vagi, cum ar fi incitarea la separatism sau că a fi cu două fețe, un termen pe care autoritățile chineze îl folosesc adesea pentru a-i pedepsi pe cei pe care îi consideră că susțin public politica guvernamentală, dar i se opun în secret. Represiunea din mass-media evidențiază încercarea dură a guvernului chinez de a reduce la tăcere vocile minorităților și reportajele independente – chiar dacă Beijingul a respins în mod repetat afirmațiile privind abuzurile larg răspândite ale drepturilor omului în Xinjiang”.

Raportul menționează, de asemenea, că Israelul a înregistrat o creștere uriașă a numărului de jurnalişti în închisoare anul trecut. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *