◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Alegeri „mai mult despre proiecții decât despre proiecte”. Europenii, preocupați de cinci crize majore

Atitudinile europenilor față de climă, migrație, tulburările economice globale, războiul din Ucraina și Covid-19 vor domina alegerile din acest an, arată o cercetare citată de The Guardian.

Alegătorii Europei nu mai sunt împărțiți în tabere politice de stânga sau de dreapta, pro sau anti-UE, ci în cinci categorii distincte, ale căror preocupări vor domina aproape 20 de alegeri de pe continent în acest an.

Autorii raportului susțin că toate aceste cinci crize „au fost resimțite în toată Europa, deși cu intensități diferite în diferite colțuri ale continentului; trăit ca o amenințare existențială de mulți europeni; a afectat dramatic politicile guvernamentale – și sunt departe de a se termina”. „În 2019, lupta centrală a fost între populiștii care doreau să întoarcă spatele integrării europene și partidele mainstream, care doreau să salveze proiectul european. De data aceasta, va fi o competiție între temerile concurente de creștere a temperaturii, imigrație, inflație și conflicte militare”, a declarat co-autorul studiului, Mark Leonard, directorul thinktank-ului Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) din Berlin.

Ivan Krastev, de la Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia, Bulgaria, susține că studiul a arătat că, în ceea ce privește modul în care vedeau UE cetățenii, aceștia „se îndepărtează de ideologiile de dreapta și de stânga și, în schimb, au fost influențați mai mult de opiniile lor legate de aceste crize”.

Raportul „A Crisis of One’s Own: the Politics of Trauma in Europe’s Election Year” arată că în general, criza climatică și imigrația s-ar dovedi cei mai mari doi mobilizatori în campaniile electorale în Europa în 2024. În ceea ce privește generațiile, criza climatică a ocupat primul loc în rândul tinerilor, 24% dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani considerând-o cea mai importantă problemă pentru viitorul lor. Dintre toate grupele de vârstă, generațiile mai în vârstă au fost cele mai îngrijorate de imigrație ca o problemă vitală.

Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 vor fi „mai mult despre proiecții decât despre proiecte”, afirmă autorii studiului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *