◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Utilizarea inteligenței artificiale în lupta împotriva încălzirii globale

Summitul climatic COP28 de anul acesta, de la Dubai, a abordat pentru prima dată utilizarea inteligenței artificiale în lupta împotriva încălzirii globale. Scopul trebuie să fie acela de a pune AI în slujba întregii umanități, mai degrabă decât de a o lăsa să devină un nou generator de inegalități.

Conferința climatică de la Dubai, care s-a încheiat cu o luptă cu privire la viitorul combustibililor fosili, a arătat și calea spre tehnologii mai noi. La sfârșitul unui an în care inteligența artificială a izbucnit în conștiința publicului, națiunile se confruntă cu ce înseamnă AI pentru răspunsul colectiv la schimbările climatice. Conferința de la Dubai a fost o piatră de hotar în acest sens. Dacă Conferința părților (COP) a avut nevoie de aproape treizeci de ani pentru a rupe tăcerea asupra combustibililor fosili, a fost mult mai rapidă în ceea ce privește AI.

„Națiunile folosesc deja IA pentru obiective climatice, de la cartografierea capacității de absorbție a carbonului a pădurilor din Indonezia până la furnizarea comunităților din Malawi cu avertismente de inundații cu cincisprezece zile înainte, permițându-le să evacueze”, notează Stephen Minas, membru al Comitetului Executiv pentru Tehnologie UNFCCC, pentru Euractiv.

Mecanismul ONU pentru Tehnologia Climei a creat anul acesta o Inițiativă dedicată Inteligenței Artificiale pentru Acțiunea Climatică (AI4ClimateAction). Inițiativa oferă spațiu pentru discuții politice privind clima și IA, sprijină consolidarea capacităților țărilor în curs de dezvoltare pentru a valorifica noua tehnologie și va dezvolta rețele regionale de actori care pot sprijini IA pentru acțiunea climatică.

În Dubai, inițiativa a lansat o AI Innovation Grand Challenge, în parteneriat cu comunitatea non-profit AI Enterprise Neurosystem. Această competiție invită la depunerea aplicațiilor de AI și de învățare automată care pot ajuta la reducerea emisiilor sau la creșterea rezistenței la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare și este destinată să aibă ca rezultat un hub gratuit de aplicații pentru climă AI, disponibil pentru toate națiunile. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *