◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

UNESCO: Creștere alarmantă a numărului jurnaliştilor uciși în zonele de conflict

Cifrele UNESCO arată că 2023 a fost un an deosebit de mortal pentru jurnaliştii care lucrează în zonele de conflict, uciderile aproape dublându-se comparativ cu ultimii trei ani. În special, ultimele trei luni ale acestui an au fost deja cel mai mortal trimestru pentru jurnaliştii din zonele de conflict din 2007, cu 27 de morţi.

65 de jurnalişti au fost ucişi în exercitarea datoriei în 2023, faţă de 88 în anul precedent. „Dar această scădere generală ascunde un fenomen foarte alarmant: creșterea bruscă a numărului de morți în zonele de conflict. Și tocmai în acest tip de situație munca jurnaliştilor este cea mai vitală. Aduc un omagiu tuturor acestor profesioniști ai mass-media și reiterez apelul meu către toți actorii implicați să mobilizeze mijloacele necesare pentru a garanta protecția jurnaliștilor în calitate de civili, așa cum este stipulat în Dreptul internațional”, subliniază Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Cel puțin 38 de jurnaliști și lucrători mass-media au fost uciși în țările aflate în conflict în 2023, față de 28 în 2022 și 20 în 2021. Ostilitățile în curs din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru marea majoritate a crimelor legate de conflict, UNESCO raportând până acum 19 decese în Palestina, 3 în Liban și 2 în Israel din 7 octombrie. De asemenea, Afganistanul, Camerunul, Siria și Ucraina au înregistrat cel puțin două ucideri de jurnaliști.

Cifrele nu includ decesele jurnaliștilor și lucrătorilor media în circumstanțe care nu au legătură cu profesia lor, care au fost raportate în număr semnificativ și în 2023. Și aceste tragedii sunt doar vârful aisbergului, acestora adăugându-li-se distrugeri pe scară largă a infrastructurii și birourilor media și multe alte tipuri de amenințări, cum ar fi atacul fizic, detenția, confiscarea echipamentelor sau refuzul acordării accesului la locurile de relatare. De asemenea, un număr mare de jurnalişti au fugit din țările lor în exil sau au încetat să lucreze.

Un astfel de climat contribuie la deschiderea a ceea ce UNESCO numește „zone de tăcere” în multe zone de conflict, cu consecințe grave asupra accesului la informație, atât pentru populațiile locale, cât și pentru întreaga lume.

Pe de altă parte, UNESCO documentează și analizează diferitele forme de amenințări la adresa jurnaliștilor – a raportat în luna noiembrie o creștere îngrijorătoare la nivel mondial a violenței împotriva jurnaliștilor în perioadele electorale, cu 759 de atacuri documentate în 70 de țări între ianuarie 2019 și iunie 2022, inclusiv cinci ucideri. Organizația și-a exprimat îngrijorarea deosebită vizavi de acest fenomen, având în vedere că 2,6 miliarde de oameni vor merge la vot în peste 60 de țări în 2024. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *