Fenomenul El Niño, care afectează în prezent planeta, este de așteptat să dureze cel puțin până în aprilie 2024, influențând condițiile meteorologice și contribuind la o nouă creștere a temperaturilor atât pe uscat, cât și în oceane, avertizează Organizația Meteorologică Mondială (OMM) (https://news.un.org/fr/story/2023/11/1140467): El Niño s-a dezvoltat rapid în iulie și august 2023, a atins o intensitate moderată în septembrie 2023 și este de așteptat să atingă vârful între noiembrie și ianuarie 2024, a concluzionat OMM. Există o șansă de 90% ca El Niño să persiste pe tot parcursul iernii și verii lui 2024 în emisfera nordică, spune OMM, care se așteaptă ca acest fenomen meteo să scadă treptat în următoarea primăvară boreală.
El Niño apare în medie la fiecare doi până la șapte ani și durează de obicei între nouă până la 12 luni. El este un model climatic natural, asociat cu încălzirea apelor de suprafață în Oceanul Pacific tropical central și de est. Acest model se dezvoltă în contextul unui climat modificat de activitățile umane: „Efectele El Niño asupra temperaturii globale sunt de obicei evidente timp de un an, în cazul de față aprilie 2023-aprilie 2024. Datorită temperaturilor record înregistrate pe suprafața terestră și a mărilor începând din iunie 2023, acest an devenit oficial – cel mai fierbinte an din istoria înregistrărilor meteorologice. În 2024, cel puțin până în aprilie, ar putea fi și mai cald: acest lucru se datorează în mod clar și fără echivoc contribuției creșterii concentrațiilor de gaze cu efect de seră, care captează căldura din activitățile umane”, a spus secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
Cel mai călduros octombrie din istoria măsurătorilor meteo pe Terra
OMM confirmă cele mai recente observații ale Institutului European Copernicus, care indică faptul că luna octombrie 2023 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată pe Pământ și că anul 2023 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată pe Terra.
Tulburările legate de El Niño pot avea repercusiuni semnificative asupra populațiilor, activității economice sau ecosistemelor naturale din anumite regiuni, avertizează OMM: „Evenimentele extreme precum valuri de căldură, secetă, incendii forestiere, ploi abundente și inundații vor fi intensificate în anumite regiuni, cu impact major”, confirmă Petteri Taalas, care a anunțat că susține inițiativa „Alerte devreme pentru toți pentru a salva vieți și a minimiza pierderile economice”.
Pentru prima dată de când este cunoscut și evaluat, în perioada 2017-2023 fenomenul El Niño s-a instalat în Pacificul tropical, deschizând calea pentru o creștere evidentă a temperaturilor globale și perturbări ale condițiilor meteorologice și climatice
Cum a început El Nino
Pentru prima dată în perioada 2017-2023, El Niño s-a instalat în Pacificul tropical în prima parte a anului 2023, deschizând calea pentru o probabilă creștere a temperaturilor globale și perturbări ale condițiilor meteorologice și climatice pe Terra (https://news.un.org/fr/story/2023/07/1136622) și a continuat să se manifeste puternic în a doua jumătate a anului 2023: „Sosirea lui El Niño a crescut semnificativ probabilitatea de a doborî recordurile de temperatură și de a declanșa căldură extremă în multe regiuni ale lumii și în oceane”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
„Anunțul unui episod El Niño de către OMM este un semnal pentru guvernele din întreaga lume să se pregătească să limiteze efectele asupra sănătății noastre, a ecosistemelor și a economiilor noastre”, a subliniat Petteri Taalas. Avertismentele timpurii și anticiparea evenimentelor meteorologice extreme asociate cu acest eveniment climatic major sunt esențiale pentru a salva vieți și mijloace de trai.
El Niño apare în medie la fiecare doi până la șapte ani și episoadele durează de obicei nouă până la douăsprezece luni. Este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific tropical central și de est. Dar, are loc în contextul unui climat modificat de activitățile umane. Raportul OMM din mai 2023, elaborat de Ministerul Meteorologic al Marii Britanii cu parteneri din întreaga lume, a confirmat că există o șansă de 66% ca temperatura medie anuală la nivel mondial, la suprafața Terrei, să fie temporar cu peste 1,5°C peste nivelurile preindustriale: „Aceasta nu înseamnă că în următorii ani vom depăși nivelul de 1,5°C specificat în Acordul de la Paris, pentru că acel acord se referă la încălzirea pe termen lung, peste 5 ani; acesta este încă un alt semnal de alarmă sau avertizare timpurie, că nu ne mișcăm în direcția corectă pentru a limita încălzirea în cadrul țintelor stabilite la Paris în 2015 pentru a reduce semnificativ impactul schimbărilor climatice”, a spus managerul pentru serviciile climatice al OMM, Chris Hewitt.
Risc extrem de căldură
„Efectele lui El Niño au crescut semnificativ probabilitatea de a doborî recordurile de temperatură și de a declanșa o căldură mai mare în multe regiuni ale lumii și în oceanele planetei”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, care a mai spus: „Anunțul unui episod El Niño de către OMM este un semnal pentru guvernele din întreaga lume să se pregătească să limiteze efectele asupra sănătății umane, a ecosistemelor și economiilor noastre. Avertismentele timpurii și anticiparea evenimentelor meteorologice extreme asociate cu acest eveniment climatic major sunt esențiale pentru a salva vieți și mijloace de trai”.
El Niño se manifestă de obicei la fiecare doi până la șapte ani și episoadele durează de obicei nouă până la douăsprezece luni. Este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific tropical, central și de est, ce are loc în contextul unui climat modificat de activitățile umane. În așteptarea fenomenului El Niño, un raport OMM din mai 2023 a menționat că există o șansă de 98% pentru ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani și perioada de cinci ani în ansamblu să fie cea mai caldă înregistrată vreodată, depășind recordul anului 2016 în care fenomenul El Niño a fost excepțional de puternic.
Emilian M. Dobrescu
Foto: YouTube