Mai multe țări din Europa reduc salariile de care au nevoie lucrătorii din afara UE pentru a fi eligibili pentru o viză de muncă. Regimurile de reglementare care guvernează migrația forței de muncă variază de la cele relativ liberale la cele extrem de restrictive, cu combinații de praguri salariale, liste de competențe, sisteme de cote și condiții de angajare convenite cu sindicatele.
Germania, Austria și Danemarca reduc în acest an pragurile salariale pentru a facilita angajarea lucrătorilor și inginerilor IT de care au nevoie, precum și pentru a aduce lucrători mai tineri care să echilibreze populația în vârstă, potrivit thelocal.com.
UE în ansamblu și-a reformat schema de Carte Albastră din motive similare, noua schemă începând să se aplice în acest an în majoritatea statelor membre.
Suedia este singura care se deplasează în direcția opusă și o nouă creștere la salariul mediu planificat pentru anul viitor.
În Germania, Cartea Albastră Europeană este o modalitate populară de a obține un permis de muncă. Conform noilor reguli, mai flexibile, țările pot solicita solicitanților să câștige între 1 și 1,6 ori salariul mediu brut anual. Pragurile salariale ale Cărții Albastre din Germania sunt reduse, pentru a atrage și mai mulți specialiști străini.
Concret, Germania oferă o viză de muncă pentru profesioniști calificați din afara UE, care are în prezent o cerință salarială de 43.800 de euro.
În Franța, o viză de lucru standard necesită doar ca doritorii să câștige echivalentul salariului minim, care este în prezent de 1.747 de euro pe lună. Există totuși unele tipuri de vize care au limite salariale mai mari, în special viza „pașaport de talent”, rezervată persoanelor din anumite domenii de specialitate sau celor cu venituri mari. Avantajul acesteia este că oferă o viză de patru ani și dreptul de a-i aduce pe membrii familiei.
Italia are un sistem de cote pentru permisele de muncă. Anul acesta, țara a emis de aproape zece ori mai multe – 82.705 – dintre care mai mult de jumătate sunt pentru lucrătorii sezonieri din agricultură. Salariul minim de eligibilitate pentru schema Cartea Albastră este stabilit la o valoare relativ scăzută de 24.789 de euro.
În octombrie 2022, Austria și-a reformat complet sistemul de permise de muncă pentru migranții cu înaltă calificare – unii „lucrători cheie” trebuie să câștige 35.100 de euro pentru a lucre în Austria.
Elveția are un sistem de permise de muncă restrictiv, bazat pe cote, angajatorii care doresc să angajeze din afara UE trebuie să obțină unul dintre puținele permise eliberate în fiecare an.
Danemarca a introdus Schema de limită de plată suplimentară, care reduce salariul minim pentru cetățenii din afara UE angajați să lucreze în aceastîă țară la 50.269 de euro pe an. Schema se aplică doar atâta timp cât șomajul în Danemarca este sub 3,75%.
Lucrătorii calificați din țări non-UE care solicită un permis de muncă în Norvegia trebuie să primească un salariu care este considerat „normal în Norvegia”. Pentru industriile fără un astfel de acord, pragul minim de salariu este de 41.490 de euro înainte de impozitare dacă postul necesită o diplomă de master și 38.723 de euro dacă necesita doar o diplomă de licență. (redacția UZPR)
Foto: Yerson Retamal/Pixabay