◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.10.2024

Reducerea natalității și îmbătrânirea populației în Europa și America de Nord

În țările dezvoltate, migrația este un motor principal al creșterii populației, a declarat Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), o agenție a Națiunilor Unite, într-un nou studiu privind tendințele demografice din Europa, Asia Centrală și America de Nord (https://news.un.org/fr/story/2023/10/1139812, postat pe 19 octombrie 2023): pe măsură ce ratele de fertilitate scad și un număr tot mai mare de țări își văd populația în scădere și îmbătrânire, se așteaptă ca populația din Europa, Asia Centrală și America de Nord să continue să crească în următoarele decenii, în principal din cauza imigrației. Potrivit studiului realizat sub auspiciile UNECE, 19 din cele 56 de țări din regiune au o rată de fertilitate sub 1,5 copii per femeie aflată la vârsta fertilă.

Rata totală de fertilitate în regiune este de 1,69 copii per femeie în vârstă fertilă, în scădere față de 2015 (1,83). În același timp, îmbătrânirea populației a continuat, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste reprezentând 17,6% din totalul populației analizate, depășind 20% în 24 din cele 56 de țări din regiune.

 

„Declinul demografic”

„Regiunea Europei, Asiei Centrale și Americii de Nord rămân în fruntea transformării demografice globale. Majoritatea țărilor se confruntă sau se vor confrunta în curând cu o scădere a fertilității, îmbătrânirea populației și o scădere estimată a populației. Aceste schimbări reprezintă provocări, dar și oportunități”, a declarat Tatiana Molcean, secretar executiv al UNECE, într-un comunicat.

Rata totală de fertilitate a scăzut cu 10% sau mai mult din 2015 în unele dintre cele mai populate țări din regiune, inclusiv Rusia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Statele Unite. Ratele de fertilitate cele mai scăzute se înregistrează în Europa de Sud (în Andorra, Italia, Malta, San Marino, Spania, Portugalia), Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord), precum și în Ucraina.

Cinci țări din Asia Centrală, la care se adaugă Georgia, Israel și Monaco sunt singurele țări din regiune a căror rată totală de fertilitate este egală sau peste pragul de înlocuire. În general, tendința către maternitatea ulterioară a continuat, iar vârsta medie a femeilor la prima naștere a crescut ușor de la 29,1 ani în 2015 la 29,7 ani în 2022. Potrivit raportului, oamenii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă. Mai puține femei mor la naștere astăzi decât acum douăzeci de ani și mai puține adolescente nasc un copil după o sarcină nedorită.

Speranța de viață la naștere era estimată în 2022 la 76,2 ani pentru bărbați și 82 ani pentru femei, o creștere de la 74,7 și, respectiv, 80,9 ani înregistrați în 2015. În plus, populația în vârstă de muncă a continuat să scadă în întreaga regiune, cu excepția Asiei Centrale, unde ratele de fertilitate rămân ridicate.

Migrația netă a fost pozitivă după 2015 în alte țări din regiune, cele mai mari fluxuri mergând către Statele Unite, Rusia și Germania. Dar, în general, migrația netă în regiune a scăzut la cel mai scăzut nivel după 1994, deși raportul a remarcat o diversitate regională semnificativă.

La nivel regional, migrația netă este pozitivă, deși a scăzut brusc de la vârful crizei refugiaților sirieni din 2015. Din 2015, toate țările din Asia Centrală, majoritatea țărilor din Balcani și din sudul Caucazului de Sud, precum și Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Turcia și Ucraina au înregistrat un sold migrațional negativ.

 

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Besno Pile/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *