◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Oamenii generoși se cunosc după fapte.  Un bust al poetului Mihai Eminescu va fi amplasat în județul Covasna

Într-o lume în continuă dezbinare, în care cei mulți aleargă să-și câștige „supremația” prin lupte mai puțin ortodoxe, regi peste clipe efemere, covăsnenii, prin „puterea perfectului simplu”, ne dau o lecție despre unitate în fapta bună. Și nu una oarecare, ci una comună, la care și-au dat mâna atât angajați ai Consiliului județean Covasna, oameni de cultură, întreprinzători localnici, dar și iubitori de cultură din Craiova. Din această fructuoasă colaborare, din frumusețea spiritelor adunate în același gând și aceeași simțire românească, s-a născut acest frumos proiect care face cinste nu doar orașului –stațiune, ci și județului Covasna.  

Bustul marelui nostru poet național, Mihai Eminescu, pentru care s-a primit aprobare din partea partea Primăriei Covasna, va fi amplasat în Parcul Tineretului din Voinești – Covasna și inaugurat pe 30 noiembrie 2022 – Ziua Sfântului Andrei. Ca o normalitate, nu ca un triumf! Ca semn de prețuire pentru întâiul intelectual care „a folosit pentru prima oară termenul de ,,România,” cu sensul larg în care intrau toate provinciile istorice”. Pentru că poetul Mihai Eminescu, prin iubirea față de spiritualitatea poporului român, desprinsă din opera sa, nu este doar mândria noastră națională, ci și un model de patriotism demn de urmat pentru toate generațiile. Într-o lume în continuă schimbare, avem nevoie de valori care să ne ofere un model de demnitate dar și de stabilitate. Căci fără stabilitate, pașii fug care încotro, iar sufletele ușor pot cădea în mirajul strălucirii de-o clipă. Astfel, orașul Covasna va fi prima localitate din județ care se va bucura de un astfel de monument de for public!

După un an de la demararea acestui proiect, dr. Nicolae Enea – consilier local, inițiatorul acestui demers memorabil a scris de curând pe pagina sa de socializare: „Suntem bucuroși și cu sentimentul datoriei împlinite să anunțăm că în orașul Covasna, județul Covasna, de Ziua Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, în ajunul Zilei Naționale a României, orele 12, în Parcul Tineretului din Voineștii Covasnei, se va sfinți și se va dezveli Monumentul de for public „Mihai Eminescu”. Bustul din bronz al poetului și unionistului înflăcărat, Mihai Eminescu, este realizat de către sculptorul, profesor Ioan Cândea, din Sibiu. Portretul monumental îl reprezintă pe Mihai Eminescu tânăr, cu chipul senin, detașat de lumea materială, portret care reușește într-un mod admirabil să-i redea privirea de dincolo de stele. La edificarea acestui monument au participat numeroși sponsori, suma totală rezultată din sponsorizări reprezentând 79% din costul total al monumentului, Consiliul local al orașului Covasna contribuind cu suma de 10.000 lei din bugetul local. Astfel, cei care au dat dovadă de un deosebit simț civic, de generozitate și de responsabilitate socială sunt:

– Academia Internațională „Mihai Eminescu” din Craiova, prin Cristian Berceanu, managerul Academiei și prin Președintele ei, Prof. Univ. Dr. Ion Deaconescu;

– Marin Viorel Dica, din Craiova, om de afaceri și iubitor de cultură;

– Dimitrie Lucian Stancu, avocat, fost judecător, din Orșova;

– dr. Nicolae Enea, ec. Ioan Marcel Bocan, jr. Vasile Cătălin Neagovici și înv. Liliana Lungu, consilieri locali în Consiliul local al orașului Covasna;

– oameni de afaceri din Covasna, și anume: Virgil Brașoveanu și Nicolae Enea, Staicu Ilie Olteanu, Constantin Muntean, Dan Costea, Ilinca și Dan Codruț Ciambur, dl. Constantin Furtună și domnul Ioan Timar.”

 

Cinste lor și covăsnenilor implicați în cel mai de suflet și cel mai original proiect, la care unii cred că nici nu au visat, iar alții nici nu s-au gândit că-l vor vedea aprobat vreodată. O izbândă românească memorabilă la care au contribuit oameni de bună credință, cu determinare, perseverență, cu tărie, răbdare și nădejde,  împlinind frumoasa învățătură din Epistola 1 către Corinteni 1:10 „Vă îndemn, fraților, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveți toți același fel de vorbire, să n-aveți desbinări între voi, ci să fiți uniți în chip desăvârșit într-un gând și o simtire.”

Să fi într-un ceas bun și binecuvântat! Să-l trăim cu bucurie și mândrie „uniți în cuget și simțiri”, cum ne-ar îndemna marele nostru poet Mihai Eminescu.

 

Mihaela Aionesei

Târgu Secuiesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *