◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Misterul ierbii despletite

Victor Gh. Stan are o amplă carieră literară, care trece de la poezie la proză, de la teatru la dicționare literare, în 50 de ani de scris, debutul domniei sale fiind în anul 1971, anul nașterii mele. Acest lucru m-a determinat să scriu despre „Iarba despletită”:

„Văduvite de spicele aurii

Paiele dorm în somnul bobului rotund

Ca iubitele lascive în patul

Înjghebat în fuga Timpului

Armăsar cu frâul transpirat

Sub roua firului de iarbă matură.”

care mi-au stârnit curiozitatea de a descoperii ” misterul ierbii despletite”.

Acest poem de final m-a făcut să mă aplec cu atenție asupra versurilor din acest volum, analizând cu atenție titlul și poemele scurte, toate având doar șase versuri – sextine.

Fantezie și mit, ori legătura tainică pe care sigur o avem cu tot ce ne înconjoară, are la volumul de față conotație de omagiere a naturii, a lumii, a lunii, a ierbii…

Sextinele au semnificații diferite, sunt „casă pentru  iubirea ca o povară albă”,  sunt locurile unde,„cuvintele franjurate sunt îmbrăcate în liniște, când vara îți lăcrimează timpul” ori „frunză la pomul visării” (cum se exprimă chiar poetul), aranjate într-o  melodie cu orchestrație delicată…

Iarba verde, ca o adevărată fecioară cu părul despletit, răsfirat, este cea care în verdele ei renaște ca o primenire de binețe, pentru a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru deșteptarea în anotimpurile vieții.

În lumea satului românesc, plantele au diferite caracteristici, în funcţie de locul în care se află sau rolul pe care l-au avut în diferite episoade religioase sau mistice. Religia populară uneşte organic lumea biologică, cosmică şi astrală. Astfel, asupra plantelor, în cazul acesta asupra ierbii, s-a exercitat un transfer de identitate umană, religioasă, ele fiind antropomorfizate şi sacralizate. Iarba îşi are locul ei activ, bine determinat în aceste sextine, care au dat și titlul volumului,  într-un sistem complex ce cuprinde metaforic asocierea cu „personaje” feminine: „iarba despletită”, „ iarba resfirată”, „iarba clorofilată” sau „iarba crescută”, parcă într-o înlănțuire de fecioare divine.

IARBA își despletește părul, îl poartă ca pe o rochie de sărbătoare la cel mai de preț eveniment al vieții: renașterea în fiecare anotimp…

Stropul de iz filosofic îndeamnă la meditație, prezența luminii de oriunde ar fi, rămâne un reper,  ca un far în poezia poetului V. Gh. Stan, alături de originalitate și realism. „Lumina lumânărilor” deschide Raiul din „visarea de femeie”, în timp ce „Lumina pe creștet” este singura dovadă vie a autorului ajuns „obiect de muzeu veșted”.

Ploaia de metafore ne îndeamnă să percepem viața cu foarte mare profunzime. Iarna ierbii este de fapt o invitație la schimbări, o aprofundare a înțelepciunii, pentru că natura are magia ei și însușirea de a etala etape din existența sa, asemenea trecerii prin viață a omului….

Animale, plante, clipe, cuvinte, ecouri, luna, sistemul solar, timpul, umbra, zborul…  sunt elemente care compun un loc unic al autorului,  având imprimate caracteristici umane și, în același timp contribuind la realizarea unor tablouri supranaturale, pe Pământ și în spațiu.

Fiecare sextină în parte va rămâne un bulgăr cu „praf de Lună”  peste timp, un zbor al sufletului spre lumină, ca împreună, să creeze „misterul ierbii despletite”, din „ochiul Timpului” lui V. Gh. Stan.

Maria Petrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *