◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Bădăranii”…  la Remuș!

A căzut cortina pe scena, complet renovată, a Căminului Cultural „Ion Defta” (după numele unuia dintre cei mai valoroși învățători ai locului, director de școală, cu o voce de tenor, sub a cărui direcțiune la acest așezământ înfloreau permanent activități cultural-artistice)  din satul Remuș, județul Giurgiu, la terminarea comediei „Bădăranii”, de Carlo Goldoni.

Piesa a fost jucată admirabil de membri ai Trupei ImpactART, din București, parte din Cercul de Teatru – AGIR,  în regia lui Daniel Neguț. Toți actorii, și-i numesc aleatoriu, Larisa Dumitrașcu (ingenuă, dezinvoltă, mai mult decât strălucitoare), Amalia Cătescu (excelentă, ca totdeauna),  Anca Fica (debordantă, admirabilă, convingătoare),  Adriana Gheorghieș (într-un travesti perfect),  Laura Crăciun (minunată, o artistă completă),  Vasile Gabrian (parcă născut pentru rolul în care a fost distribuit), Mihai Cristian Godri (voce sensibilă, cu o stăpânire de sine formidabilă),  Bayrem Bouneb (inimitabil, cu aplomb compozițional), Gabriel Păduraru (doar inițiază o replică și sala aplaudă) și, firește, Daniel Neguț (prin excelență actor și regizor de scenă înaltă), au oferit timp de două ore fără pauză, unei săli pline până la refuz, un spectacol de excepție, aplaudat pe parcursul desfășurării lui și la final minute în șir.

În sală, alaturi de ceilalți spectatori, s-a aflat și doamna Cristina Lascu, jurnalist TVR-departamentul Cultural.

La pupitrul tehnic s-a aflat Ioana Păduraru, membră a trupei, care a asigurat, perfect, banda sonoră, muzicală. Operator la statia de amplificare – Dj Cosmin Bucur. 

Alături de actorii amintiți mai sus, au urcat pe scenă Miruna Pană, Ionuț Craiciu și subsemnata, care fac parte, alături de George Vlaicu și de alt remușan, Sorin Cristian Petre, din distribuția filmului artistic „Atunci când vântul a mângâiat întâia oară marea” (regia Daniel Ernestina), unele secvențe ale peliculei fiind turnate chiar în biserica și în cimitirul din Remuș, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului și cu sprijinul nemijlocit al preotului paroh Stelian C. Mușat. Un moment inedit a fost trăit cu entuziasm de spectatori la apariția pe scenă a valoroasei actrițe și profesoare de teatru, regizoare de film, Ancuța Ioana Vochin, din București, fiică a acestui sat. În scurtul său cuvânt, Ancuța a precizat că dorește să obțină sprijinul autorităților locale pentru organizarea și desfășurarea unor ore de actorie cu elevi ai comunei, având ca scop inițierea acestora în arta dramatică și nu numai. Despre scriitoarea, jurnalista și avocata Andreea Cristea, chemată la rampă de George Vlaicu, acesta a afirmat că deși nu este legată de acest sat, Andreea a fost prezentă la biserica din sat la 27 iulie 2004, când au fost aduse aici, pentru totdeauna, de către același George Vlaicu, o parte din moaștele Sf.M.Mc. și Tămăduitor Pantelimon, iar în prezent ea lucrează la o monografie a satului Remuș.

Întâmpinat cu admirație și aplauze de întreaga asistență, primarul comunei Frătești, de care aparține satul Remuș, domnul inginer Gabriel Pană, și-a exprimat, printre altele, dorința ca acest Cămin Cultural să devină un puternic Centru Cultural, dotat cu toate utilitățile, pentru ca pe scena lui să se poată manifesta, la standarde moderne, orice gen artistic – teatru, muzică, jocuri populare și dansuri, proiecții cinematografice, serate literare, lansări de carte, expoziții de artă plastică  ș.a. A evidențiat contribuția multor factori și responsabili locali, în special a domnilor Nicolae Copăceanu, administrator public, și Pompiliu Boboc, om de afaceri, la amenajarea sălii de spectacol și la asigurarea condițiilor optime în care s-a desfășurat evenimentul.

 

Când scriu aceste rânduri unii actori sunt intervievați de reporteri ai mass-mediei, alții dau autografe ori discută cu spectatori sau se fotografiază cu aceștia la panou.

Inițiatorul și moderatorul întregii acțiuni a fost George Vlaicu, născut în acest sat, avocat, co-fondator și membru al  Studioului Independent de Teatru și Film NEWANDERTAL,  scriitor și jurnalist, redactor-șef adjunct la „Cronica Timpului”, publicație a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

 

Mariana-Daniela Bădescu / UZPR

Un comentariu pentru “„Bădăranii”…  la Remuș!

  1. Sincere felicitări, Daniela, pentru cronica acestui spectacol! Numai că mi-ai acordat prea mult spațiu și multe laude, cu toate că meritul este al Primăriei Frătești și al actorilor care au jucat impecabil. Cu aleasă considerație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *