◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Freddie Mercury, solistul trupei rock Queen. Scurtă biografie


Freddie Mercury este cunoscut de lumea întreagă precum solistul trupei rock Queen, dar și pentru melodiile pe care nu doar le-a cântat, ci și compus.

Viața sa personală a fost foarte diferită de cea personală. Moștenirea lăsată de Mercury lumii muzicale este una extrem de mare, fără semne de întrebare sau îndoieli.

Freddie Mercury – rezumat biografic

Solistul vocal și compozitorul Freddie Mercury s-a născut pe 5 septembrie 1946, în Zanzibar, Tanzania. A studiat pianul într-un internat din India și s-a împrietenit cu numeroși muzicieni la Colegiul de Arte din Ealing din Londra. Trupa lui Mercury, Queen, a fost una dintre cele populare trupe rock din întreaga lume, iar piesele au ajuns pe primele poziții în cele mai prestigioase topuri muzicale. Mercury a murit de pneumonie bronșică, declanșată de SIDA, în 24 noiembrie 1991, la vârsta de 45 de ani.

 

Educație muzicală

Unul dintre cei mai mari cântăreți rock ai tuturor timpurilor, Freddie Mercury s-a născut pe 5 septembrie 1946, în Zanzibar, Tanzania. Copilăria și-a petrecut-o într-un internat din Bombay (acum Mumbai), India, unde a studiat pianul. În acea perioadă s-a alăturat primei sale trupe, Hectics.

Freddie Mercury

În 1960, s-a mutat împreună cu familia sa la Londra și și-a continuat studiile muzicale la Colegiul de Arte Ealing. Aceea a fost perioada determinată pentru viitoarea sa carieră, pentru că s-a împrietenit cu numeroși muzicieni, printre care și viitorii săi colegi, bateristul Roger Taylor și chitaristul Brian May.

În 1969, Mercury s-a alăturat unui grup numit Ibex ca solist principal. Până să se alăture colegilor săi din trupa Queen, Mercury a mai făcut parte din câteva trupe de muzică rock.

Cei trei (Mercury, Taylor și May) l-au întâlnit în 1971 pe basistul John Deacon și astfel, Queen a luat naștere și a susținut primul său concert în luna iunie al acelui an.

Dinții lui Mercury

Un fapt extrem de interesant despre solistul trupei Queen este că s-a născut cu patru dinți în plus, cei care i-au oferit celebrul zâmbet. Din acest motiv, porecla sa era Bucky și niciodată nu a reparat eroarea naturii de frică să nu își piardă vocea.

Debutul Queen

În 1973, formația și-a lansat primul album, dar a fost nevoie de încă două albume pentru a prinde la public și a-și cunoaște notorietatea. Cu piesa Killer Queen, Mercury și formația sa au ajuns pe locul 2 în topurile britanice și abia pe locul 12 în cele americane.

‘Bohemian Rhapsody’

Cu un sunet care a fost descris ca o combinație de rock rock și glam rock, Queen a avut un succes și mai răsunător cu următorul album, A Night at the Opera (1975). Mercury a scris piesa „Bohemian Rhapsody”, o operetă de șapte minute, pe care a inclus-o în acest album.

Atunci a fost momentul în care solistul și-a prezentat publicului larg impresionanta gamă vocală de patru octave. Piesa a urcat rapid în topurile muzicale și atunci, se poate spune, că a fost momentul în care formația Queen a început să urce pe scara gloriei.

‘We Are the Champions’

Popularitatea trupei a continuat să crească până la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80. We Are the Champions,” de pe albumul News of the World (1978), a devenit una dintre cele mai populare piese ale trupei. După ce a fost lansată, a devenit rapid una dintre cele mai apreciate și mai folosite piese folosite la evenimentele sportive.

‘Under Pressure’

În anul următor, membrii trupei Queen au colaborat cu David Bowie pentru a crea piesa „Under Pressure”. Un hit în Marea Britanie, linia de bas distinctivă a piesei a fost ulterior utilizată de Vanilla Ice pentru hit-ul său intitulat „Ice, Ice Baby” în 1990. Imediat după această melodie, vânzăriel Queen au început să scadă ușor, până la mijlocul anilor 1980, când formația a lansat albumul The Works (1984), care a inclus hitul „Radio Ga Ga”.

A fost Freddie Mercury Gay?

Una dintre cele mai mari controverse, create în jurul solistului Queen, a fost problema homosexualității sale. A avut un stil de viață grandios. El a iubit șampania și i-a plăcut să colecteze arta, odată a cheltuit mai mult de 400.000 de dolari pe un set de porțelan pictat manual.

Freddie Mercury

De asemenea, Mercury a adorat petrecerile grandioase. Într-o zi aniversară a zburat cu un grup de prieteni pe insula Ibiza. Această ocazie a fost marcată de focuri de artificii și dansuri de flamenco.

Până în 1989, Mercury s-a retras în mare parte din viața publică. El nu a promovat album Queen, Innuendo (1991), și atunci au început să circule zvonuri despre posibilele probleme de sănătate.

Freddie Mercury – Moartea din cauza SIDA

Pe 23 noiembrie 1991, Mercury a făcut o declarație șocantă:

Doresc să confirm că am fost testat cu HIV-pozitiv și am SIDA. Am simțit să păstrez această informație privată până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu, dar a venit momentul ca prietenii și fanii noștri din întreaga lume să cunoască adevărul și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei și tuturor celor din întreaga lume în lupta împotriva acestei boli îngrozitoare .

A doua zi, Freddie Mercury a murit de pneumonie bronșică, declanșată de SIDA, la conacul său din Londra. Avea doar 45 de ani.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *