◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.11.2024

Presa Culturală – triplă evocare Mihai Eminescu

Joia trecută, pe 17 octombrie, Casa Română de pe lângă Catedrala Ortodoxă „Buna Vestire” din Montreal, Canada, a găzduit o nouă manifestare a Cenaclului literar „Mihai Eminescu”, condus de prozatorul și gazetarul Leonard I. Voicu, membru al UZPR, Filiala Presa Culturală și președinte al Acociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR) din capitala Provinciei canadiene Quebec. Parteneri media ai evenimentului au fost publicațiile locale de limba română „Zig-Zag româno-canadian”, „Accent” și emisiunile culturale „Ora românească” (cea mai veche emisiune radio în limba română din Canada, înființată în 1970 de regretatul dr. Ion (Jean) Țăranu, realizată și prezentată în prezent de jurnalistul Adrian Ardelean), și „Multicultural”, emisiune difuzată de Postul local MRTv, din localitate. Între invitați au fost numeroși scriitori, jurnaliști și artiști plastici locali, membri ai Cenaclului și colaboratori ai Revistei de cultură română-canadiană „Repere Culturale”, publicație aflată sub Egida UZPR, ce apare de 5 ani la Montreal, sub conducerea lui Leonard I. Voicu. A citit din creația sa recentă prozatoarea Silvia Ionescu Marinescu (cunoscută sub pseudonimul Silvia Marioara), autoarea volumului de proze scurte „Despre copilărie”, iar pictorița Rodica Vinca, membră a Federației Artiștilor Plastici din Montreal și a Cercului pictorilor și sculptorilor din Quebec, redactor al Revistei „Repere Culturale”, a expus câteva din lucrările proprii, remarcate și la expoziția „Șoapte de toamnă”, de la Centrul Cultural Leonardo da Vinci, din localitate.  Președintele Cenaclului, Leonard I. Voicu, a evocat-o pe fosta membră a Cenaclului „Mihai Eminescu”, prozatoarea și publicista Doina Hanganu Bumbăcescu, decedată anul acesta la o vârstă venerabilă. Stabilită din 1991 în Canada, Doina Hanganu Bumbăcescu a fost mulți ani redactor al publicației locale „Candela din Montreal”, publicând în același timp „Vocabularul poeziilor lui Mihai Eminescu” și mai ales volumul de proze scurte „Povestiri vesele și triste” (2015), dovada unui talent umoristic nativ.

Semnalăm cu acest prilej că, în preajma Casei Românești din Montreal,  se află și un bust al lui Mihai Eminescu, ridicat în 2019 de regretatul sculptor petrilean Petru I. Birău, fost membru al UZPR, pe cheltuiala și cu efortul Președintelui Cenaclului Eminescu, Leonard I. Voicu, lucrare ce concurează serios cu statuia lipsită de inspirație a lui Vasile Gorduz, inaugurată de autoritățile de la București,  în 2004, în Place de la Roumanie, din Montreal, în prezența fostului Președinte Ion Iliescu, și care va avea curând și o replica, de data aceasta pe pământ american, prin lucrarea sculptorului român Cristi Bota,  ce va fi amplasată chiar de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2025, la Chicago, în fața Catedralei Ordodoxe Românești cu hramul „Buna Vestire”, prin efortul vicepreședintelui Asociație Culturale „Avram Iancu” din România, Gheorghe Chindriș.

Cenaclul „Mihai Eminescu” a avut și sâmbătă, 19 octombrie, o ședință, de data aceasta on-line, cu participarea mai multor membri, atât de pe coasta de est canadiană (din provinciile Ontario și Quebec), dar și din România. Invitat de onoare a fost profesorul canadian Jacques Bouchard, de la Univesitatea de Quebec, bun cunoscător al limbii și culturii românești, încă din anii 1970, când a frecventat Cursurile de vară ale Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, dar și alți scriitori româno-cadieni, precum poeta și jurnalista Veronica Pavel-Lerner, din Misissauga, membră a UZPR și redactor-colaborator al mai multor publicații de limba română din țară și din diaspora ( între care revistele „Astralis” , din București, și „Vatra Veche” din Tg. Mureș, ambele apărute sub Egida UZPR), dar și scriitoarele Silvia Ionescu, Carmen Oltean și Ela Ignat, iar din țară poetul Ștefan Doroftei-Doimăneanu și criticul literar Marian Nencescu. Între temele discutate, sub atenta și competenta prezentare a lui Leonard I. Voicu, a fost și aceea a numelor proprii, pornind de la cartea unui autor grec modern, Minas Papagheorghiu, apărută la Atena anul acesta, cu Prefața profesorului Bouchard, intitulată „Un abuz inconvenabl” și care tratează problema, deopotrivă de actualitate în Occident ca și la noi, a acordării de nume proprii noilor generații de copii, adesea fără o minima adecvare și fără a se evalua și consecințele sociale.  În savanta sa prezentare, rostită într-o impecabilă limbă română (profesorul Jacques Bouchard fiind vorbitor nativ de franceză, în varianta canadiană, dar și de neo-greacă) a susținut teza unui episcop grec din secolul al XIX-lea, Grigorie al V-lea, unul dintre inspiratorii Revoluției grecești de eliberare națională din 1821, cunoscută și la noi sub numele de Eteria, de a se renunța la numele de inspirație străină,  înclusiv la numele antice, oricât de ispititoare ar fi ele, și de a se acorda copiilor nume locale, dacă e posibil chiar nume de sfinți și martiri creștini. Discuția a evoluat și asupra praticilor actuale din România, când mulți părinți dau nume „exotice” copiilor, în sperața că aceștia se vor adapta mai bine la lumea viitorului. În cadrul Cenaclului a fost prentată și activitatea recentă și viitoare a Filialei Presa culturală, mulți participanți, membri ai Filialei, angajându-se să participe personal la viitorele manifestări, în măsura în care vor putea călători în țară. 

Tot un dialog cultural, „sub semnul lui Mihai Eminescu” va fi și întâlnirea de marți, 22 octombrie, de data aceasta de la Sediul UZPR, în care membri ai Filialei din SUA, dar și din Austria și din România, se vor reuni ca să-l serbeze pe Poetul Național, de data aceasta prin acordarea Premiilor anuale ale publicației „Eminesciana. Revista eternului frumos”, ce apare la București, sub egida UZPR, fiind condusă de un colectiv format din jurnaliștii Vasilisia Lazăr (coordonator literar), Ecaterina Mihai (coordonator artistic), Mihai Cătrună (redactor și illustrator) și Gabriela Raucă (coordonator evenimente din diaspora), cu toții membri ai UZPR, Filiala Presa Culturală. Cu acest prilej,  jurnalista și prozatoarea Elena Mitru din Watterbury (Connecticut, SUA), va prezenta două din volumele sale recente, cartea bilingvă, în română și engleză „CoviJUrnal”  și Antologia de interviuri  cu artiști plastici români contemporani, din țară și din diaspora, „Arta în conversație, volumul II”, iar Gabriela Raucă și Mihai Cătrună vor prezenta volumul „Artă și poezie” o inspirată realizare bibliofilă, un omagiu adus lui Eminescu prin arta tipografică,  dar și prin virtuțile lirice ale Gabrielei Raucă, și ea membră a Filialei Presa Culturală, veritabilă „ambasadoare” a culturii românești,  la Viena, unde este redactor al Postului de Radio „Vocea Diasporei.  Vor fi prezenți, sperăm, alături de oaspeții de peste hotare, și majoritatea membrilor Filialei din București, inclusiv „bobocii” nou primiți, familia Presei Culturale sporind considerabil, în ultima vreme, prin primirea de noi membri, jurnaliști activi din presa culturală din capitală și din toată țara.

Beneficiind de prezența Președintelui UZPR, domnul Sorin Stanciu, de invitați de la alte Uniuni de creație, precum prozatorul și gazetarul Petre Crăciun, Președintele Secției de Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scrtorilor și poeta Evelyne Croitoru, secretara Filialei de Poezie din București, a Uniunii Scritorilor,  dar și a doamnei Ecaterina Cîmpean, directoarea Postului de Radio „Vocea Diasporei”,  jurnaliștii Filialei noastre vor avea ocazia să-și facă și planuri de viitor, aceasta după un an plin în evenimente și realizări.

 

Marian Nencescu

șef Filială Presa Culturală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *