Jurnaliștii sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernelor și a intereselor private care limitează libertatea presei. Situația actuală a mass-mediei și locul ei în societate a fost punctul central al seminarului „Un bastion al democrației: ajutând jurnalismul să supraviețuiască și să prospere”, organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) în cadrul ciclului său anual „Seminarul Conectarea UE”. „Ce este adevărul? Aceasta este întrebarea veche care a reapărut în contextul inteligenței artificiale, al știrilor false, al teoriilor conspirației și guvernelor autoritare, toate acestea subminând sistematic dezbaterea informată, acuratețea și discuția respectuoasă. Este oportun să ne unim pentru a căuta întrebări și răspunsuri care ne unesc în UE”, a declarat președintele CESE, Oliver Röpke.
Potrivit eesc.europa.eu, Ricardo Gutiérrez, secretarul general al Federației Europene a Jurnaliştilor, a subliniat că munca jurnaliştilor ar trebui tratată ca un „serviciu public” sau „bun public” ameninţat nu doar de provocările economice, precum numărul tot mai mare de liber-profesionişti fără o sursă regulată a veniturilor, dar și încercările de a crea un efect de „înghețare” prin procese de hărțuire (SLAPP) și prin violență directă (14 jurnaliști uciși în UE din 2015). „Jurnalismul devine o profesie mai periculoasă decât oricând”, a argumentat Jerzy Pomianowski, director executiv al European Endowment for Democracy, invocând persecutarea jurnaliştilor din Belarus.
Dr. Alexandra Borchardt, Senior Research Associate la Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, a făcut afirmația că „jurnalismul și AI generativă sunt în dezacord, deoarece jurnalismul este despre fapte, iar AI generativă calculează probabilități, deci nu este vorba despre fapte. De aceea, trebuie verificate faptele”, a spus ea în discursul său principal „Informații de încredere în era IA generativă”. Borchardt a avertizat mass-media împotriva căderii în capcana „decalajului digital”, în care o parte a societății îmbrățișează era AI, iar restul este reticentă sau chiar ostilă noilor tehnologii. Dacă mass-media ar cădea în această din urmă tabără, ar presupune capitularea jurnaliştilor în lupta de a folosi şi a beneficia de inteligenţa artificială pentru a produce conţinut modern şi a ajunge mai eficient la public.
Jean-Paul Marthoz, editorialist la Le Soir, care a participat la panelul „Jurnalism responsabil în era post-adevăr”, a subliniat că amenințările actuale la adresa presei fac parte dintr-un atac strategic la adresa sistemului democrației liberale. În plus, există jurnalişti care lucrează în unele redacţii media care se opun libertăţii de exprimare şi sistemului democratic occidental.
Seamus Boland, președintele Grupului organizațiilor societății civile din CESE, a subliniat necesitatea de a ancora activitatea jurnaliştilor în cadrul societății civile, fără de care nu este posibil să se ridice și să urmărească esența poveștii jurnalistice cu integritate. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com