◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

OMUL CU BUBE

Federația Rusă ni se vrea cel mai important aliat. Dar, spre deosebire de politicienii noștri care afirmă că ei ne doresc relații bune și cu Estul și cu Vestul, rușii ni se vor unicul nostru aliat.
Dar pentru noi Rusia a fost dintotdeauna un fals aliat: ori de câte ori a venit să ne „elibereze” – de sub turci, tătari, austrieci, nemți, români (moldoveni) etc. – ea ne-a tot rupt câte o bucată din teritoriu. Ne-am pomenit fără Bucovina, fără gurile Dunării, fără Marea Neagră, fără sudul și nordul Basarabiei, fără teritoriile de dincolo de Nistru.
Îi cunoaștem bine năravurile: cât ne-a mai rămas ceva teritoriu, ea va sări mereu să ne „ajute”.
Și acum, în independență, ni s-a declarat din nou, cu gura lui Putin, „cel mai fidel aliat”.
Și-atunci ne întrebăm: oare ce intenționează să mai rupă din ce avem? Nu cumva chiar sufletul nostru?
Toți ambasadorii SUA în R. Moldova de la 1991 încoace au vorbit limba țării noastre.
Nu face excepție nici Excelența Sa dl Dereck J. Hogan.
Și asta când niciun ambasador rus din ultimii 30 de ani n-a însușit barem un singur cuvânt din limba română, măcar „Hai, naroc!” – cele două cuvinte miraculoase pe care le învățase Leonid Brejnev în toți anii cât acesta fusese prim-secretar de partid al RSS Moldovenești.
Acum o săptămână Ambasadorul SUA la Chișinău s-a adresat conducerii Republicii Moldova, cu un mesaj în limba noastră, ca aceasta „să asigure condiții egale tuturor concurenților incluși în cursa prezidențială”.
Lucru care ni se pare firesc.
Cei din vârful puterii de la Chișinău n-au reacționat nici într-un fel, în schimb a sărit în sus, ca ars, dl Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse, care a declarat, prin agenția „Sputnik” – o rețea de spionaj și dezinformare rusească (filiala de la Chișinău – sputnik.md – fiind condusă de Iurie Roșca) – că acest apel înseamnă „amestec în treburile interne ale Republicii Moldova”.
Ambasadorul SUA nu știa, că în această parte a lumii toți sunt egali, cu deosebirea că unii sunt mai egali decât alții.
S. Lavrov ne-a anunțat cu o falsă amărăciune că „mecanismul de reglementare a conflictului transnistrean nu funcționează”, ca și cum acesta ar depinde de americani, și nu de ei. Și explică de ce: „Înainte de toate, pentru că aici americanii se străduiesc să strivească (подмять) și să-și subordoneze totul și să creeze din Moldova un buboi (нарыв) în spațiul postsovietic și să nu permită ca coaliția dintre doamna Sandu, Dodon și partidul socialiștilor, care s-a creat cu ceva timp în urmă, să nu funcționeze practic deloc, și ca forțele prooccidentale să obțină o victorie univocă.”
Lavrov dă de înțeles că SUA ar fi sechestrat Republica Moldova, devenită astfel pentru Rusia un „buboi”, ca și cum Dodon, Greceanâi etc. ar fi proamericani și nu proruși până-n măduva oaselor.
E o declarație obraznică, mincinoasă și diversionistă, un amestec flagrant în treburile interne ale Republicii Moldova, la care Ministerul nostru de Externe ar trebui să reacționeze. Oricine poate vedea că declarația lui S. Lavrov e un discurs electoral, care urmărește un scop: s-o compromită pe Maia Sandu, incluzând-o cu bună știință în tabăra „antiamericană”, cu Dodon și socialiștii, contrapunând-o „forțelor prooccidentale” care râvnesc puterea, cum sugerează rusul, fără ca acestea să aibă acest drept, pe care îl poate acorda doar Kremlinul, ca și cum nu chiar ei, Moscova, socialiștii și „Kremlinezul” (Dodon), au detronat-o dintr-o funcție care începuse să ne placă cum o gestionează și care începuse să-i placă și ei.
Pentru ruși Republica Moldova este un laborator, unde se pun în aplicare diverse planuri diabolice și se experimentează tărășenii peste tărășenii – Transnistria, Dodon, Stoianoglo, Găgăuzia rusească, Ilan Șor cu devalizarea celor 3 bănci, spălarea celor 32 de miliarde de dolari prin băncile lui Platon, Iurie Roșca cu cei „7 magnifici” (S. Praporșcic, I. Burciu etc.), care lucrează pentru propaganda rusească contra României și a Republicii Moldova etc.
Iar scopul lui Putin este unul: să ne readucă sub cizma rusească.
Doar așa se explică faptul de ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău are la ora actuală 2300 de funcționari (comparați cu Ambasada rusească la Washington care are doar 45): toți aceștia au o misiune – să facă totul ca Republica Moldova să nu se „americanizeze”, ca nu cumva aceasta să lunece în Uniunea Europeană și NATO și să scape din îmbrățișarea de „frate” a celuia care ne-a hăcuit teritoriile, ne-a deportat părinții și bunicii în Siberii, ne-a târât în războaie care n-au fost ale noastre, în Transnistrii sau Afganistanuri. De el nu scapi atât de ușor!, ne amenință Lavrov.
Dar – cu acest „unic aliat” noi nu vom fi niciodată liberi, niciodată țară, niciodată prosperi.
Iar nouă nu ne rămâne decât să-i dorim lui Dodon, ca după aceste alegeri să se mai ascundă o dată, cu periuța sa de dinți și pijama, în sediul Ambasadei Federației Ruse, cum a făcut-o în iunie 2019, de astă dată pentru totdeauna. Și să nu uite să-i ia cu sine și pe toți ortacii săi, de la Bătrâncea la Țârdea, Bolea sau Greceanâi.
Iar noi să ne mobilizăm cu toții la 1 noiembrie și să-i acordăm o lecție lui Lavrov: Federația Rusă, cu interpușii ei – Dodon și Usatâi – să piardă aceste alegeri, ca să-i dovedim că în casa noastră, numită (deocamdată) Republica Moldova noi suntem stăpâni.

Nicolae DABIJA / UZPR Chișinău 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *