◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Un nou punct turistic la Macea

 Grupul din Macău (Mako), Ungaria, însoțit de președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Macău, doamna Birta Julia Mihaéla și voluntarii (Anna Fabri și Gizella Seres) a efectuat o călătorie în județele Timiș și Arad.

Scopul acesteia a fost de a promova destinațiile turistice, de ordin cultural și spiritual. Printre Popasuri consemnăm:  Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Muzeul Satului Bănățean, Buziaș, Băile Lipova, Mănăstirea Radna, și Mănăstirea Gai-Arad.

Un ultim dar emoțional popas a fost în comuna Macea. Aici turiștii au cunoscut date despre Pădurea care adăpostește Castelul și Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci”. Muzeele din incinta acestuia au constituit întregirea cunoștințelor. Ghidul desemnat, competent, lect. univ. dr ., director al Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci ”, domnul ing. Ioan Don,  a făcut oficiile de gazdă. Au fost vizitate: Muzeul Botanic, Colecția de Semințe, Herbarul, Muzeul Etnografic și Muzeul Cinegetic. La fel a fost agreabilă însoțirea cu ing. Cristian Vuin care deține o colecție particulară de obiecte locale. 

Un ultim popas dar la ….iarba verde de acasă…a fost pe „Domeniul Ardelenilor”!  Desigur e o metaforă care vine să încunune „Livada din Hodaie”!

Adăpost ce ține de umbră și de amintire!

Ardelean Ioan Alexandru , un localnic ademenit de patosul românismului, care a donat satului și un Monument-Carte în memoria eroilor anonimi(șapte) fugiți cu un ultim tren la Unire, a amenajat o colecție cu de toate și le-a ordonat să fie! Să fie? Da! Pentru vecie? Da! Pentru că la Macea, vechiturile se aruncă la Gropoi!

Grupul de Macău (Mako), Ungaria a fost primit cum se cuvine, ca între vecini și frați deoarece până la fruntarii nu-i decât un duleu și Pichetul de grăniceri.

Cognoscibilul emulației s-a putut observa din fereastra ochiului deoarece vizitatorii au fost de toate vârstele! 

Am fost și noi acasă, să ne mai potolim setea care se cheamă Dor! Ferice de Satul care are Fii! Unul este „Baci Ghiuri Hămfău”, adică domnul Ioan Alexandru Ardelean, care și-a luat această poreclă, în scop de „biciuire ” a năravurilor și de ce nu, să le mai …sufle fumurile din …pipă!

Iată un nou Punct turistic la Macea! Lin ca un vin! Vechi! De smochine pentru cine vine să ….închine!

În concluzie, însoțitoare grupului, Iulia Mihaéla Birta a spus:

„Prin aceste călătorii în Patria Mamă, țin cont de un singur imbold: promovarea frumuseților naturale și de patrimoniu imaterial ale ținuturilor natale, ceea ce la Macea, prin domnul  Ioan Alexandru Ardelean, s-a resimțit din plin”.

 Florica R.Candea / UZPR Arad

Selecție foto:

Album complet: realizat de Boran Octavian Mircea 

Președinte FotoClub Arad

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *