◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Care sunt cele mai vechi civilizații din istoria omenirii

Nu demult vorbeam despre cele mai mari imperii care au modelat harta geopolitică. Descrierea unui imperiu presupune și elemente precum dimensiunea administrativă și urmărirea puterii, însă uneori intervin și aspectele „civilizatorii“.
Civilizația este definită ca un nivel de dezvoltare materială și spirituală a societății dintr-o anumită epocă, a unui popor, a unui stat, etc. De aceea, atunci când vorbim despre cele mai vechi civilizații din lume, ne referim la acele popoare care s-au dezvoltat din punct de vedere social, economic și cultural.
CUPRINS:

Cele mai vechi civilizații din lume

10. Imperiul Akkadian

9. Egiptenii antici

8. Civilizația din Valea Indusului

7. Civilizația Norte Chico

6. Mesopotamia

5. Civilizația Jiahu

4. Civilizația Ain Ghazal

3. Civilizația Çatalhöyük

2. Australienii aborigeni

1. Oamenii San

Când vine vorba despre civilizațiile antice, cei mai mulți se gândesc la greci și la romani. Și este de înțeles, deoarece aceste popoare au modelat societatea modernă, fie că a fost vorba de influențe sociale, culturale sau politice de lungă durată.

Există însă și alte zeci de civilizații care au existat cu mult înainte ca grecii și romanii să-și pună amprenta asupra istoriei umanității. Este aproape imposibil să le clasificăm după importanță, deoarece fiecare a jucat un rol important în conturarea lumii.

Putem, în schimb, să le clasificăm în ordine cronologică, iar articolul de față explorează zece dintre cele mai vechi civilizații din lume. Cele mai vechi civilizații din lume

10. Imperiul Akkadian

Perioada: 2334 î.Hr. – 2154 î.Hr.

Locație: Mesopotamia, Levantul și Anatolia (Irakul actual, Siria și Turcia) Imperiul Akkadian a unit vorbitorii akkadieni și sumerieni sub o singură regulă și era centrat în orașul Akkad.

Nu se știe unde era localizat acesta, cum s-a dezvoltat și cum a decăzut, însă la un moment dat a fost capitala Imperiului Akkadian, care conducea o mare parte a Mesopotamiei Antice.

Continuarea pe libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *