◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

După 47 de ani, victorie românească la Foro Italico. Simona Halep a făcut școală cu doi foști lideri mondiali, Muguruza și Pliskova!

Nu mai puțin de 47 de ani au trecut de când România așteaptă o victorie de simplu la cel mai mare turneu de tenis al Italiei, celebrul Foro Italico de la Roma! Așadar, în urmă cu 47 de ani legendarul Ilie Năstase cucerea a doua oară (după 1970) trofeul Open-ului roman, fondat în 1930! De atunci am mai avut 6 finale, toate pierdute: una de Ilie Năstase în 1974, 3 de Virginia Ruzici în anii 1978, 1980 și 1981 și, în fine, 2 de Simona halep în anii 2017 și 2018, în ambele învinsă de Elina Svitolina.
Ei bine, în anul de grație 2020, Simona Halep a fost regină și la Foro Italico, după 47 de ani de așteptare românească, dar și după o finală cu superioritate zdrobitoare, în care a dominat-o mai clar ca oricând pe ja 4-a jucătoare a lumii, cehoaica Pliskova: 6-0, 2-1 ab! Aceeași Karolina Pliskova care, în semifinale, o ”demontase” efectiv pe Vondrousova cu 6-2, 6-4 !
Așa încât nu prea avem ce spune despre acest meci de luni, 21 septembrie, al Simonei, drept pentru care ne vom întoarce puțin la ADEVĂRATA FINALĂ a Open-ului de la Roma, partida antologică cu marea campioană Garbine Muguruza, fostî – și ea – regină la Wimbledon, în 2017!

Doar două înfrângeri a suferit Simona Halep în acest atât de complicat și de straniu an 2020, marcat de pandemia de coronavirus! Iar cea mai neplăcută dintre ele a fost cu siguranţă aceea din partida cu frumoasa sportivă hispano-venezueleană Garbine Muguruza, fosta campioana de la Wimbledon în 2017. A fost atunci 6-7 (8), 5-7 în semifinala de la Australian Open, la capătul unui meci foarte strâns și plin de suspense, PE CARE SIMONA AR FI MERITAT SĂ ÎL CÂȘTIGE Celălalt eşec a fost cu Aryna Sabalenka, la Adelaide.

Înaintea memorabilei confruntări de duminică, 20 septembrie, de la Foro Italico, Garbine Muguruza o conducea pe Simona Halep la scorul partidelor directe din circuitul WTA cu 4-2. Acum este, desigur, 4-3, dar toate victoriile româncei au venit pe zgură, în vreme ce iberica s-a impus doar pe hard, ceea ce spune mult, mai ale cu gândul la marele turneu de Grand Slam (Mare Șlem)  acela de la Roland Garros, ale cărui calificări încep pe 21 septembrie, finalele fiind programate duminică, 11 octombrie.

De altfel, şi bookmakerii au mers tot pe o victorie a Simonei Halep. 1,45 fiind cota pe care a primit-o românca pentru obţinerea succesului care să o ducă în finală – și pe care l-a și obținut, În vreme ce Garbine Muguruza avea o cotă 2,85 din partea caselor de pariuri.

Revenind la meci: constănțeanca noastră și-a adjudecat foarte clar primul set, 6-3, mai clar decât o arată scorul.

În continuare Simo a avut 1-0, 2-1 și 3-1 (cu break) în setul doi, apoi a fost la un pas de 5-3, dar Muguruza a întors neașteptat la 4-3 în favoarea ei, după câteva game-uri jucate fără greșeală, câștigând nesperat setul cu 6-4 și ducând meciul în decisiv.

Decisiv care avea să însemne cel mai palpitant film de suspense, pentru care și celebrul regizor al genului, Alfred Hitchcock, ar fi fost invidios. Simona a avut 4-0, apoi minge de 5-0, dar a ajuns la ”doar” 5-1, făcând instrucție în aceste prime 6 game-uri din decisiv cu fosta campioană de la Wimbledon și Roland Garros.

A urmat însă o revenire halucinantă a Muguruzei, care s-a apropiat la 4-5, de la 1-5! Chiar și așa, Simona și-a făcut jocul, a avut multe din acele sclipiri care sunt numai ale ei și în fața cărora până și Muguruza – cu un joc foarte bun, totuși, pe ansamblul partidei – a trebuit să se declare învinsă.

Simona Halep – Garbine Muguruza 6-3, 4-6, 6-4

Simona Halep ia 205.190 de euro pentru Roma și poate urca pe locul 1 WTA după Roland Garros

Dacă va reuși să câștige și Roland Garros, unde este cotată ca favorită nr.1, Simona Halep va fi liderul clasamentului mondial, așa cum a mai fost timp de 64 de săptămâni. Asta pentru că australianca Ashleigh Barty, actualul lider mondial, nu își mai poate apăra poziția. A decis să se retragă de la French Open și nu va mai juca în 2020.

Dacă încă nu știți, 2000 de puncte se acordă pentru titlul la Roland Garros, iar Simona are de apărat doar 430 de anul trecut. Ceea ce înseamnă că ar avea un plus de 1570 de puncte dacă va câștiga finala pariziană.

Ea ar ajunge la un total de 8825 de puncte la actualizarea de după Paris, peste cele 8717 puncte câte are în prezent Barty, care nu va pierde nimic din zestrea actuală de puncte, grație noilor reguli ale WTA, care permit jucătoarelor să păstreze punctele din 2019.

Dar noi ȘTIM că Simona va învinge și va reveni pe locul 1.

Mugur Popovici / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *