◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Hrana procesată – alimente dăunătoare! Bolnavii de mâine!

Mâncarea procesată a devenit o parte importantă a culturii noastre. Foarte mulți oameni se plâng de lipsă de timp, motiv pentru care optează pentru alimentele procesate. Astfel, prepararea unei cine durează câteva minute și foame este potolită întregii familii. Cu toate acestea, chiar dacă câștigi timp, pui sănătatea celor iubiți în pericol.

Cu cât consumăm mai multe alimente procesate, cu atât vom deveni mai săraci pe plan nutrițional
Una dintre cele mai mari păcăleli din ziua de astăzi este mâncarea din magazine. În general, hrana este frumos ambalată și așezată strategic în rafturi pentru a plăcea ochiului, dar în realitatea ea ascunde numeroase capcane, care în timp vor pune în pericol sănătatea.

Hrana procesată este orice tip de hrană, care diferă față de cum este ea găsită în natură. Pornind de la această definiție simplă, realizăm acum că, majoritatea produselor alimentare pe care le cumpărăm sunt procesate. Da, cam tot ceea ce cumpărăm ne afectează, mai mult sau mai puțin, sănătatea, chiar dacă este vorba despre o banală conservă de mazăre sau niște simple condimente.

Modul în care alimentele ne sunt prezentate pe rafturile magazinelor, ne afectează percepția calității a gustului lor și ne influențează obiceiurile legate de cumpărăturile zilnice.

Prin procesarea alimentelor pentru a deveni cât mai uniforme ca și culoare sau textură, împreună cu rularea continuă a reclamelor care „învață” populația cât de roșu și rotund ar trebui să fie un măr, am ajuns într-o etapă în care, timdem să alegem mâncarea procesată sau modificată genetic în locul alimentelor naturale, nemodificate de om.

Din ce cauză sunt majoritatea alimentelor procesate?
Pentru bine nostru ar răspunde patronul unui complex unde se procesează alimentele. Răspunsul corect este cu totul altul. Alimentele sunt procesate pentru a le proteja de bacterii și pentru a le face mai atrăgătoare vizual, mai ușoare de împachetat, transportat și vândut.

De exemplu, unele brand-uri de „cașcaval feliat” conțin un amestec îngrozitor de lapte, coloranți, conservanți și o sumedenie de alte chimicale.

Un alt exemplu e pâinea albă, făcută din făină atât de procesată încât are în compoziție în cea mai mare parte doar amidorn, dar, e pufoasă și albă și e cea care e folosită majoritar în alimentația de zi cu zi a românilor.

Aceste produse sunt atât de procesate, încât clasificarea lor ca și mâncare e un pic exagerată. Carnea de găină e tratată chimic cu clorură, pentru a omorî bacteriile de pe suprafața acesteia și pentru a o înalbi în momentul când e gătită.

Chiar și alimentele sănătoase sunt procesate: legumele sunt pulverizate cu chimicale, pentru a le face să reziste mai mult pe rafturile magazinelor.

alimente cancerCartofii, de exemplu, pot sta destul de bine în depozitele magazinelor chiar și 7-8 luni înainte ca dumneavoastră să îi cumpărați. Unele mere (din import), sunt date cu ceară pentru a le păstra pentru luciu și prelungirea timpului de stocare.

Viitorii bolnavi
Un studiu la nivel global arată că bolnavii zilelor de mâine vor fi cei care consumă astăzi hrana procesată. Aceasta este o bombă pentru sănătatea umană și culmea că aduce un aport scăzut de vitamine. Cu toate acestea, din diverse motive, oamenii apelează la acest tip de hrană.

Unul dintre cel mai bun sfat al nutriționiștilor este ca să evitați să mai cumpărați hrana din marile magazine. Legumele și fructele trebuie cumpărate de la piață și direct de la producător (cu toate că și aici există anumite probleme), la fel și carnea sau ouăle. Chiar dacă o masă o să ia mai mult timp pentru pregătire, măcar știți că îi protejați pe cei dragi să devină bolnavii de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *