◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.10.2024

Mexic, scena unui război total împotriva jurnaliștilor

Care sunt motivele războiului împotriva jurnaliştilor din Mexic? Cea mai letală țară pentru jurnaliști care nu activează în zone de război are o problemă tot mai mare, iar opinia publică acuză guvernul că face puțin pentru a-i proteja pe profesioniștii media, scrie en.as.com.
Jurnaliştii sunt mereu expuşi riscului în exercitarea profesiei lor. Ei sunt importanți în descoperirea corupției guvernamentale, în zonele de război și în a spune povești care trebuie relatate. Profesioniștii mass-media sunt ameninţaţi peste tot. Două jurnaliste, Yesenia Mollinedo Falconi și Sheila Johana García Olivera, au fost ucise în Mexic, în ceea ce The Guardian a descris drept „măcel neîncetat al jurnaliștilor mexicani”. În primele cinci luni ale anului 2022, 11 jurnalişti au fost ucişi, alți șapte fiind uciși pe parcursul anului 2021. Și în 2020, în Mexic au fost ucişi mai mulți jurnaliști decât în oricare altă țară, notează Los Angeles Times. „Anul acesta este pe cale să fie cel mai mortal pentru jurnaliştii din Mexic”, susține Tyler Mattiace, cercetător pentru cele două Americi la Human Rights Watch.

Șase condamnări după… 105 anchete
Există multe aspecte ale motivului pentru care Mexicul a devenit un loc atât de periculos pentru jurnalişti. Națiunea a fost de multă vreme sub dominația traficanților de narcotice și a crimei organizate, iar președinția lui Andrés Manuel López Obrador a fost criticată pentru lipsa de sprijin pentru jurnaliști, fiind acuzată și că sprijină violența, prin denunțurile sale publice.
De la alegerea sa ca șef al statului, în 2019, López Obrador a făcut foarte puțin pentru a preveni uciderea a 96 de jurnalişti în Mexic. Criticii afirmă că, de fapt, președintele a inflamat violența împotriva lor prin ceea ce spune în public. „Președintele López Obrador nu numai că nu a reușit să rezolve violența împotriva presei, dar și-a folosit conferințele de presă zilnice pentru a hărțui și intimida jurnaliştii”, adaugă Mattaice.
Tijana, unde a fost ucis Marcos Ernesto Islas Flores, este cunoscută drept capitala crimelor din Mexic. Media este de cinci pe zi, mediu de lucru fiind aproape imposibil pentru jurnaliști. Aceștia sunt vizați pentru munca lor de a-i expune pe cei implicați în comerțul cu droguri.
„Este un mesaj. Nici măcar în afara casei tale nu ești în siguranță. Știm cine ești. Știm ce faci. Acesta este mesajul pentru jurnaliști”, spune Jordi Lebrija, jurnalist din Tijuana.
În plus, instanțele mexicane nu au fost dispuse să îi judece pe cei care sunt acuzați de uciderea jurnaliștilor. Creat în 2010, procurorul special federal pentru infracțiuni împotriva libertății de exprimare (FEADLE) a condus 105 anchete privind uciderea jurnaliștilor, dar numai… șase au dus la condamnări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *