◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Biserica Ortodoxă Română se „leapădă” de mult prea controversatul Teodosie

ÎPS Teodosie este criticat într-un document asumat de PF Daniel pentru „ambiția personală” de a transforma Arhiepiscopia Tomisului în mitropolie, dar și pentru „indisciplina și răzvrătirea” din timpul pandemiei. E tardivă această delimitare a patriarhului de controversatul episcop?

Rechizitoriul făcut printre rânduri de patriarh episcopului Teodosie este inserat într-un răspuns oficial pe care Patriarhia Română l-a trimis Arhiepiscopiei Tomisului acum o lună.

Documentul – publicat „pe surse” de G4 Media, a cărui autenticitate a fost confirmată pentru Europa Liberă de către reprezentanții Patriarhiei, este în fapt un răspuns al autorității centrale a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi transformată în mitropolie.

Pe 18 februarie, eparhia de la malul mării a solicitat „repunerea Mitropoliei Tomisului la locul de drept fundamentat chiar de izvoarele istoriei”. Dincolo de argumentele ecumenice invocate de Patriarhie în documentul prin care solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului este respinsă, adresa conține și o serie de critici dure al căror destinatar este – chiar dacă nu este menționat explicit – ÎPS Teodosie.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său (P.S Teodosie)”, se menționează în documentul întocmit „din încredințarea PF Daniel”.

Patriarhia invocă faptul că, în prezent, Tomisul nu poate deveni mitropolie deoarece nu are nicio eparhie sufraganată (subordonată), în condițiile în care, în trecut, Mitropolia Tomisului avea în subordine 14 eparhii. Documentul mai arată că „în mod frecvent”, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă și sfidează dispozițiile Patriarhiei.

Sunt exemplificate ca fiind încălcate „adesea” hotârâri ale Sfântului Sinod prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii, fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin; admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50; primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective.

Patriarhia mai vorbește despre o evidență referitoare la „problemele de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” ale Arhiepiscopiei Tomisului, pe care instituția centrală a BOR o ține. Sunt exemplificate „inițiativele și acțiunile desfășurate în Arhiepiscopia Tomisului în perioada pandemiei”, despre care Patriarhia menționează că au creat discuții aprinse în media și au „adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române”.

Mai ales că ele au fost însoțile de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

O acuzație gravă adusă prin același document binecuvântat de patriarhul Daniel e că la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius ar exista „mari probleme”: teze plagiate, teze conduse de persoane care nu au legătură cu disciplina ș.a.

„Un alt aspect negativ în relație cu Patriarhia este acela că Arhiepiscopia Tomisului are mari datorii financiare față de Patriarhia Română, pe care nu le-a achitat, deși au fost trimise mai multe notificări de plată”, se mai arată în document, prin care eparhia de la malul mării e amenințată cu sancțiuni disciplinare.

Biserica își asumă acuzațiile

Mustrarea pe care Teodosie o primește de la vârful BOR vine după o lungă listă de controverse pe care acesta le-a provocat în ultima perioadă. Ierarhul de la Constanța s-a remarcat prin ieșirile sale publice împotriva restricțiilor impuse pe fondul pandemiei, iar recent a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru o serie de declarații referitoare la femei.

Dincolo de aceste ieșiri reprobabile, Teodosie are în spate un bagaj de controverse: colaborator al Securității confirmat de instanță, judecat în dosare ale DNA, acuzat prin anchete jurnalistice că ar pretinde mită pentru a oferi posturi de preot.

Continuarea pe romania.europalibera.ro

 

One thought on “Biserica Ortodoxă Română se „leapădă” de mult prea controversatul Teodosie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *