◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Studiu. Expunerea
la atacuri politice pe rețelele de socializare generează cinism politic

O nouă cercetare derulată la Universitatea din Michigan, SUA, relevă o tendință alarmantă: expunerea la atacuri politice și la retorică ostilă pe platformele de socializare duce la creșterea furiei politice și a cinismului politic.

Studiul, publicat în revista International Journal of Press, investighează relația dintre expunerea la atacuri politice și cinismul politic. Autorul principal Ariel Hasell, profesor de comunicare, a descoperit că oamenii care au fost expuși la mai multe atacuri politice erau și mai cinici din punct de vedere politic.

Cinismul politic, așa cum este definit de cercetători, depășește scepticismul sănătos; implică o respingere totală a oamenilor și a proceselor democrației și generează convingerea că politicienii sunt ghidați de interese corupte și egoiste, mai degrabă decât de un angajament față de binele public. Acest cinism poate delegitima procesele democratice, poate distorsiona interpretările cetățenilor asupra informațiilor politice și poate duce la desprinderea de politică. „Este important să înțelegem cum apar sentimentele de cinism, deoarece vedem multe guverne democratice care se confruntă cu crize de legitimitate. Descoperirile noastre oferă unele dintre primele dovezi ale modului în care expunerea la atacurile politice pe rețelele de socializare ar putea avea legătură cu cinismul politic”, spune Hasell, într-un comunicat de presă.

Potrivit experților, rețelele sociale joacă un rol semnificativ în amplificarea acestei furii și ostilității. Conținutul politic de pe aceste platforme este adesea toxic, iar algoritmii recompensează și amplifică atacurile. Studiile arată că acest lucru face indignarea mai puternică și mai vizibilă, oferind utilizatorilor o viziune deformată asupra a ceea ce crede publicul. „Dincolo de sentimentele pe care le provoacă atacurile politice, contează și modul în care oamenii percep și citesc temperatura emoțiilor publice, deoarece acest lucru poate afecta evaluările despre bunăstarea țării și capacitatea acesteia de a rezolva probleme și de a îndeplini obiective”, adaugă Hasell.

Studiul a mai constatat că anxietatea, o altă emoție negativă provocată de incertitudine și amenințări, poate fi determinată de frică politică și de toxicitatea rețelelor sociale. În timp ce emoțiile negative nu sunt neapărat rele pentru democrație – ele pot conduce oamenii la urne – negativitatea necruțătoare despre o țară promovată ca fiind „sub amenințare” poate duce la frustrare, nemulțumire și dezangajare.

Ce pot face cetățenii care folosesc rețelele sociale pentru a sparge acest tipar? „O modalitate ușoară de a evita enervarea este concentrarea asupra dialogului civil, nonostil”, mai spune Hasell. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *