◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.04.2024

ONU. Declarațiile obținute
sub tortură

Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru tortură a avertizat împotriva admiterii dovezilor în cazul Jimmy Lai, despre care se presupune că au fost obținute sub tortură și a cerut o anchetă asupra acuzațiilor „înainte de a fi admise orice dovezi în cadrul procedurii” (https://news.un.org/fr/story/2024/01/1142782): „Sunt profund îngrijorată de faptul că probele care se preconizează că vor fi prezentate împotriva lui Jimmy Lai în viitorul apropiat ar fi putut fi obținute prin tortură sau alt tratament ilegal”, a declarat Alice Jill Edwards.

Raportorii speciali și grupurile de lucru fac parte din așa-numitele proceduri speciale ale Consiliului pentru Drepturile Omului. Titularii de mandate pentru proceduri speciale sunt experți independenți în drepturile omului numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului pentru a aborda fie situații naționale specifice, fie probleme tematice din toate regiunile lumii. Ei nu sunt personal ONU și sunt independenți de orice guvern sau organizație. Aceștia servesc ca persoane fizice și nu primesc remunerație pentru munca lor.

 

Cazul Jimmy Lai

Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, d-na Alice Jill Edwards, a scris autorităților chineze pentru a răspunde acuzațiilor conform cărora mărturia unui martor cheie al acuzării în procesul proprietarului și redactorul ziarului, Jimmy Lai, ar fi fost obținută sub tortură. Acest martor a fost supus torturii în timpul detenției sale în închisoarea Shenzhen (China), în perioada 2020-2021. Utilizarea torturii și a altor tehnici coercitive, inclusiv utilizarea scaunelor fixe de reținere, numite în China „scaune de tigru”, pentru a extrage mărturisiri a fost bine documentată: „O anchetă asupra acestor acuzații trebuie efectuată imediat, înainte ca orice probă să fie admisă în aceste proceduri”, a insistat Alice Jill Edwards.

Articolul 15 din Convenția împotriva torturii – pe care China a ratificat-o – prevede că „orice declarație obținută prin tortură nu poate fi invocată ca probă în nici o procedură decât în cadrul procedurilor împotriva torționarului (presupusul autor al torturii – n.n.). Interdicția absolută de a ne baza pe dovezi obținute prin tortură sau alte rele tratamente în cadrul procedurilor este o protecție fundamentală. Am îndemnat guvernul chinez să investigheze aceste acuzații. De asemenea, i-am amintit Chinei de datoria sa de a investiga toate acuzațiile de tortură, de a urmări sau de a extrăda suspecții, de a pedepsi pe cei responsabili și de a oferi remedii victimelor”, a spus Alice Jill Edwards.

 

Risc de închisoare pe viață

Jimmy Lai, fondatorul ziarului Apple Daily, care a fost închis în 2021, militează de zeci de ani pentru libertatea de exprimare, libertatea presei și spațiul democratic în Regiunea Autonomă Specială Hong Kong (HKSAR). El a fost arestat în august 2020 și acuzat de răzvrătire și coluziune străină în conformitate cu legea securității naționale. Acuzațiile se referă la declarațiile publice pe care le-a făcut cu privire la impactul negativ al acestei legislații asupra drepturilor și libertăților fundamentale din regiune.

Dacă va fi găsit vinovat, Jimmy Lai riscă închisoare pe viață. La 22 ianuarie 2024, mai mulți experți ONU, inclusiv Raportorul Special pentru Tortură, au cerut autorităților din HKSAR să renunțe la toate acuzațiile împotriva domnului Lai și să-l elibereze imediat. Procesul lui Jimmy Lai este al doilea depus în conformitate cu controversata lege a securității naționale.

Un alt proces, deschis în 2023, împotriva a 47 de activiști pro-democrație, așteaptă, de asemenea, un verdict din partea autorităților chineze…

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *