◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

„Mașina cu poeți, artiști și ziariști” în „satul cu oameni frumoși”

Un soare blând își revărsa lumina binefăcătoare peste frumoasa așezare bucovineană Sadova, înveșnicită de scriitorul Dragoș Vicol prin sintagma„ satul cu oameni frumoși”.

La Sadova , oamenii sunt cu adevărat frumoși, vrednici gospodari, buni păstrători de tradiții și obiceiuri, care duc faima așezării de munte în lume. A fost un privilegiu  pentru membrii Grupului de ziariști bucovineni afiliați la UZPR IAȘI ca, împreună cu membrii cenaclului transfrontalier Suceava -Cernăuți „Mașina cu poeți ”, să se întâlnească duminică, 17 martie, în această localitate. Localitate aleasă de către organizatori – Cenaclul literar-umoristic „Țara de Sus” din Câmpulung” în parteneriat cu Filiala Iași a UZPR, unde participanții s-au bucurat de ospitalitatea gazdelor, primarul Mihai Constantinescu și directorul Școlii Gimnaziale, prof. Lavinia Horga, însoțită de alți colegi de activitate.

Întâlnirea s-a desfășurat în localul școlii, unde cenacliștii au fost întâmpinați după datină, cu pâine și sare, de către doi copii frumoși, înveșmântați în splendide costume populare, atât de deosebite în zonă. După cuvântul de deschidere, rostit de scriitorul Nicolae Marcel Flocea, președintele cenaclului din Câmpulung, am asistat la un încântător program artistic, susținut de elevii Școlii Gimnaziale: grupul vocal, instruit de prof. Victor Mahu, solista Teodora Istrate, din grupa mare de la grădiniță, duetul vocal Aurica și Filaret Coca, violonista Raluca Maria Forminte, cu toții talentați, cu drag de cântec. Am apreciat atenția cu care sunt îndrumați de dascăli, alegerea unui repertoriu adecvat vârstei, cu reale calități formative. Primarul Mihai Constantinescu a vorbit cu îndreptățită mândrie despre vechimea așezării, despre frumusețea locurilor și , mai ales , despre oamenii gospodari, păstrători de valori, care au înscris localitatea în rândul stațiunilor turistice și a exprimat bucuria de a fi gazda aleasă de organizatori pentru această întâlnire. Directoarea școlii a reamintit că „literatura, publicistica arta în general, nu este condiționată de granițe, de bariere politice sau de altă natură, ea unește și îmbogățește spiritele” și a susținut că școala sadoveană își împlinește datoria de a forma oameni prin cunoaștere, respect , prietenie, solidaritate.

Moderator din partea nord bucovinenilor, poetul și jurnalistul Nicolae Șapcă a vorbit despre ospitalitatea gazdelor, cunoscută de mai multă vreme, cu prilejul unei sărbători a satului. Bucuroasă de popularitatea cenaclului, de prilejul oferit de a cunoaște oameni noi, Cristina Tărâțeanu l-a evocat pe ilustrul său tată, Vasile Tărâțeanu, unul dintre inițiatorii acestor întâlniri, prin lectura poemului „ Rugă” dedicat lui Grigore Vieru, ambii poeți, scriitori și ziariști  fiind luptători pentru păstrarea limbii române.

O succintă prezentare a localității a realizat colonelul în rezervă Ioan Abutnăriței, consilier de specialitate –  Compartimentul ,,Istoria Bucovinei ” în cadrul  Filialei  a Iași a UZPR, care a vorbit despre atestarea documentară a satului, denumire, peisaje naturale caracteristice, bisericile târnosite de mitropoliți, construirea drumului ce străbate satul, personalități ce s-au ridicat de aici sau au legătură cu devenirea acestei așezări bucovinene. Alternativ, microfonul a aparținut tuturor scriitorilor, ziariștilor profesioniști  și artiștilor prezenți, anunțați de cei doi moderatori. Scriitoarea și jurnalista Maria Toacă a oferit primarului o carte dragă, despre Boianul natal și a lecturat din volumul„ Dor de țara dragă” (România), un fragment despre frumusețea Transrarăului. Au susținut momente lirice Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Bodnariuc, Vasile Carlașciuc, Tatiana Golciuc, Dumitru Zeidel,  Sofia Roșca. Ne-a impresionat prin frumusețea cântecului pe versuri și muzică proprie, mesajul transmis și prin vocea sa caldă Elena Nandriș din Mahala, o neobosită susținătoare a culturii identitare românești.

Președinta Societății Scriitorilor fără Frontiere, Elena Mândru, membră a Filialei Iași a UZPR a venit de la Iași  cu daruri pentru colegi (calendare foarte reușite) și a rostit un poem umoristic și epigrame. Vicepreședinta Maria Apetroaie a transpus publicul în lumea copilăriei. Cu propuneri pentru eficientizarea activității din cadrul cenaclului, cu informații pertinente despre bazele învățământului românesc  și reușitele din domeniu, înfăptuite de Spiru Haret, a venit de la Dorohoi prof. dr. Vasile Adăscăliței, președintele Asociației„ Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”. Colegii săi, poeții Gabriel Alexandru și Aurel Lungu au prezentat creațiile lor.  Din Suceava, ne-a încântat, ca de obicei, talentata recitatoare Adela Șulea vorbind despre realizarea epopeii ștefaniene, prozatorul Andrei Breabăn, la care a adăugat un eseu despre dansul specific românesc” Hora”.

S-au  ascultat poeme reușite, pe diverse teme, prezentate de creatorii Limona Rusu, Monica Buhac, George Sauciuc, Ovidiu Donisă. Instantanee de gânduri a rostit Grațiela Țurțu. Constantin Bulboacă, președintele cenaclului „Nicolae Labiș”din Fălticeni, a adus un poem liric și epigrame, versuri au rostit colegii poeți Ion Caulea, Maria Crețu, Lenuța Rusu, în curând tânără membră a Filialei Iași a UZPR ( fiind și o cunoscută interpretă de muzică populară, ne-a oferit și o frumoasă secvență din cântecele neuitatei Mina Pâslaru din Sadova). Proza i-a aparținut lui Gabriel Todică, iar cu două melodii ne-a încântat Puiu Crețu, la flautul său fermecat. Fotografului Marinel Dănilă nu i-a scăpat nicio secvență din activitate.  Din partea cenaclului din Câmpulung, din Moldovița a coborât Casian Balabasciuc, cu poeme cu conținut profund patriotic și social;  au rostit versuri Lumința Reveica Țăran, Gabriela Braha, Valerian Bedrule, Vasile Aioanei, care a amintit de rădăcinile sale din Sadova, de vechimea Câmpulungului,căruia i-a dedicat un poem. Solista Daiana Ivașcu a captat asistența cu trei cântece de factură diferită, care i-au pus în evidență talentul.

Un moment inedit s-a realizat prin debutul în cenaclu al lui Valentin Pașcovici , cu versuri despre drama românilor înstrăinați, care au urcat Golgota neamului, în urma nedreptăților suferite din partea ocupanților sovietici. Drama martirilor a răzbătut și din poemul lui Nicolae Șapcă, amintindu-ne apoi despre martirii de la Fântâna Albă. Și Nicolae Șapcă a prezentat propuneri pertinente pentru reușita viitoarelor ședințe de cenaclu cu membrii acestuia și cu ziariștii ieșeni și suceveni. Nicolae Marcel Flocea a încheiat cu câteva concluzii, cu mulțumiri pentru gazde și colegii din colectivul de organizare, următorul moment, cu discuții mai libere și mai vesele, fiind oferit tot de ospitalierele noastre gazde. Ne-am despărțit încărcați de informații noi și mai ales de emoții și trăiri sufletești, care ne conving de utilitatea unor asemenea frumoase întâlniri între scriitori, ziariști și artiști.

                                                     

Paraschiva Abutnăriței,

Vicepreședintă a Filialei Iași a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *