◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Autoritățile iraniene „au conceput și mai multe mijloace de persecutare a jurnaliștilor de la BBC News Persian”

O misiune a ONU de stabilire a faptelor a raportat despre amenințările cu care se confruntă jurnaliștii BBC News Persian și membrii familiilor acestora în Iran.

Publicat de Misiunea Internațională Independentă de Informare a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU privind Republica Islamică Iran, raportul ridică îngrijorarea că autoritățile iraniene „au hărțuit, amenințat și intimidat jurnaliști și alți angajați din media care lucrează în afara țării”, inclusiv pe cei care lucrează la BBC News Persian și pentru includerea BBC News Persian pe o listă de organizații sancționate.

Potrivit ibc.org , misiunea de constatare a faptelor a fost înființată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru a investiga „deteriorarea situației drepturilor omului în Iran, în special în ceea ce privește femeile și copiii” și încălcările drepturilor omului în Iran legate de protestele începute pe 16 septembrie 2022.

BBC World Service a depus o declarație subliniind hărțuirea de către autoritățile din Iran a jurnaliștilor BBC News Persian și a familiilor acestora.

Raportul menționează, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe al Iranului a sancționat serviciul persan al BBC și televiziunea Iran International și a impus înghețarea activelor personalului. „Jurnaliştii au primit, de asemenea, ameninţări grave, inclusiv la adresa vieţii lor şi a siguranţei personale. Jurnaliştii, în special femeile, s-au confruntat cu denigrare, hărţuire şi atacuri online sporite”, se arată în raport. „Aceste evoluții adaugă o nouă dimensiune, și mai sinistră, amenințărilor și hărțuirilor la care au fost expuși jurnaliştii persani de la BBC de zeci de ani, ca pedeapsă pentru că și-au făcut treaba. În loc să țină seama de apelurile repetate din partea ONU și a altor organizații internaționale de a opri hărțuirea îngrozitoare, cu mai multe fațete, a jurnaliștilor de limbă persană, autoritățile iraniene au conceput și mai multe mijloace de persecuție, folosind sistemul judiciar iranian”, punctează Tim Davie, directorul general al BBC. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *