Miniștrii de Finanțe ai statelor membre UE nu au reușit să ajungă la un acord unanim cu privire la directiva UE care vizează implementarea impozitului minim global pentru marile corporații.
Taxa minimă globală este unul dintre cei doi piloni care alcătuiesc împreună un mare acord fiscal internațional, care a fost convenit în octombrie 2021, de peste 130 de țări.
Pe măsură ce toate statele membre UE s-au înscris pentru acordul fiscal, Comisia UE a prezentat o propunere de directivă a blocului comunitar pentru a implementa impozitul minim în mod uniform în întreaga UE.
În ciuda eforturilor franceze de a formula un compromis, guvernele Suediei, Poloniei, Maltei și Estoniei și-au exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la directivă și au refuzat sprijinul pentru compromis.
Ministrul suedez de Finanțe, Mikael Damberg, a spus că „este prea devreme pentru a conveni asupra unei abordări generale a directivei”, argumentând că nu toate aspectele tehnice au fost încă rezolvate.
Întrucât chestiunile fiscale au nevoie de sprijinul unanim al guvernelor statelor membre pentru a deveni lege europeană, fiecare guvern de stat membru are dreptul de a se opune directivei.
Pentru a ajunge la un compromis, francezii au propus să amâne punerea în aplicare a directivei cu un an și să facă unele părți din impozitul minim global voluntare pentru statele membre care au puține companii vizate de directivă în primii cinci ani de implementare. Dar pentru patru miniștri de Finanțe, acest lucru nu a fost suficient. Secretarul de stat polonez Magdalena Rzeczkowska a argumentat pentru o legătură mai puternică, obligatorie din punct de vedere juridic, între impozitul minim global și celălalt pilon al acordului fiscal internațional: a aloca o parte din taxele marilor afaceri foarte profitabile, precum Apple sau Facebook, locurilor în care se generează cifra de afaceri, în loc de locul unde se află sediul central.
La începutul lunii aprilie, miniștrii de Finanțe din UE se vor întâlni din nou, pentru a dezbate în continuare această temă.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roImplementarea impozitului minim pentru corporații, împotmolită
Articole recente
- In memoriam Lazăr Lădariu (25 martie-1939 – 1 ianuarie 2019). „De veghe stau…”
- Grevele britanice. Ziua haosului
- Majoritatea ocupațiilor, expuse la intrarea inteligenței artificiale pe piața muncii
- O viață fără combinația de taste Alt-F4
- Ultima vizită a lui Ion Creangă la Slănic-Moldova. Detalii în premieră
- Jurnalist în Myanmar. Relatare liberă „în subteran”
- Fondul UE pentru arme grele, în dezbatere
- Noua amânare a legislației UE în domeniul farmaceutic, „inaceptabilă”
- Schimbarea sezonieră a orei: europenii o doresc abrogată, dar statele nu se înțeleg
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro