◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Schimb de ștafetă la Filiala Presa Culturală a UZPR. Jurnalistul Marian Nencescu este noul președinte al Filialei

În conformitate cu Decizia Consiliului Director al UZPR, din 30 ianuarie a.c., conducerea Filialei Presa Culturală a UZPR, alcătuită din Adrian Suciu, președinte în exercițiu, și Marian Nencescu, secretar, au convocat membrii Filialei în vederea alegerii pentru funcțiile de Președinte, respectiv vicepreședinte și secretar al Filialei, pentru data de 20 februarie 2024. Alegerile au vizat mandatul 2024-2028 al echipei de conducere a Filialei, precum și legitimarea, pe viitor, a relațiilor și raporturilor interne între membrii Filialei, conducerea aleasă în mod statutar și democratic și conducerea Uniunii. Principiile enunțate încă de la Ședința de constituire, din septembrie 2020, au fost argumentul principal pentru a-i convinge pe membrii Filialei să susțină noua echipă de conducere, respectiv: 1. Crearea unei rețele de solidaritate între membrii UZPR cu  preocupări literare și artistice validate; 2. Promovarea, între membrii Filialei, ca și între membrii UZPR, în general, a spiritului de solidaritate profesională, desolidarizarea de orice formă de denigrare a activității publice și jurnalistice a colegilor de breaslă; 3. Constituirea unei rezistențe în fața procesului evident de degradare a limbii române; 4. Diseminarea mesajelor oficiale ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România în rândul membrilor Filialei; 5. Atragerea de noi membri.

În acest scop, actuala conducere a Filialei, a decis, prin consens, și având în vedere creșterea, pe viitor, a ponderii activităților specifice, ca și al numărului membrilor Filialei, extinderea conducerii colective, prin înființarea funcțiilor de vicepreședinte, respectiv cea de secretar al Filialei, care să preia o parte din atribuțiile actuale ale președintelui, respectiv ale secretarului Filialei. Pentru realizarea acestor obiective, actuala conducere a Filialei a decis, pentru mandatul 2024-2028, să sprijine, la conducerea Filialei, următoarea echipă de conducere: președinte: Marian Nencescu;  vicepreședinte: Adrian Suciu; secretar Camelia Pantazi Tudor.

Pentru buna desfășurare a alegerilor, în intervalul 12-18 februarie, toți membrii Filialei au primit: 1. Bilanțul activității Filialei pe anul 2023, aprobat de conducerea Filialei; 2. Tabelul cu membrii Filialei, cu drept de vot. Membrii Filialei au fost invitați să voteze, fie electronic, fie personal, prin semnătură olografă, până pe data data de 18 februarie, astfel încât procesul de votare să fie finalizat la data stabilită. Precizăm că la validarea rezultatelor votării nu au fost luați în calcul membrii Filialei care nu și-au plătit cotizația, la zi, respectiv până în anul 2023.

Bilanțul prezentat spre analiză a subliniat că actuala componență a Filialei Presa Culturală acoperă un segment geografic semnificativ, fiind, la ora actuală, singura Filială a Uniunii cu acoperire națională, și, mai nou cu extindere peste hotare, în comunitățile de români din Europa și de pe continentul american. Jurnaliști (și chiar manageri) de la publicații precum Tribuna, de la Cluj, Redeșteptarea, de la Lugoj, Glasul Maramureșului și Jurnalul de Sighet, din nordul țării, laolaltă cu redacțiile bucureștene (in corpore) Astralis, Eminesciana sau Convorbiri literar-artistice, publicații ce apar sub egida UZPR, sau din presa media, redactori de la posturile și publicațiile Orizont Tv, Agenția de Carte, Mouvie News.ro și parțial, Vocea Speranței, TVR Cluj, și SRR sunt membri ai Filialei noastre. Începând din anul 2023 au mai aderat la Filială jurnaliști din Montreal, Canada (Redacția revistei Repere Literare, alcătuită din jurnaliștii Leonard I. Voicu, redactor-șef, și Veronica Pavel Lerner, senior-editor), precum și jurnalista din Connecticut, SUA, Elena Mitru, corespondentă a mai multor publicații bucureștene de profil. Reciproc, membri ai Filialei noastre au colaborat constant la publicații culturale din străinătate, precum Lumină Lină/Gracious Light, din New York (director, preot prof. univ. dr. Theodor Damian), Cuvânt Românesc, din Madrid (redactor-șef, prof. Ovidiu Cornilă), Români din Andalucia (Almeria, Spania, redactor-șef, Mircea G. Florescu). Mai nou, am primit solicitarea de a colabora și, eventual, a adera la Filiala Presa Culturală, de la revista Lumea Românească/ The Romanian World Press, din Grand Rapids, Michigan, SUA, (director/editor, jurnalistul Mihail Gheorghiu).

În București și în țară, Filiala Presa Culturală a organizat, direct sau în colaborare cu alte organizații și instituții de profil, o serie de manifestări devenite tradiționale, precum Gala Traian Coșovei, ediția a IX-a (în Parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, 24 noiembrie, cu participarea mai multor membri marcanți ai Filialei din toată țara, în cadrul căreia au fost decernate Premiile de Poezie ale Grupului Direcția 9), Tabăra Internațională Boema 9. Arefu. Muzică, Poezie, Natură (2-5 iunie), spectacolul de muzică și poezie Insurgenții. Boema 9 (găzduit de Clubul bucureștean La ingineri), toate cu participarea și contribuția semnificativă a lui Adrian Suciu, apoi Salonul Cultural Astralis (la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, al Sectorului 2, realizator, Camelia Pantazi Tudor), 4 ediții, aprilie 2023-ianuarie 2024, fiecare dedicată altui scriitor și publicist, redactor sau invitat al revistei Astralis, lansările-eveniment, de la Muzeul Literaturii Române (lunile martie și iunie), prilejuite de aniversarea a două colege din Filială, doamnele Cleopatra Luca și Elena Mitru, ambele  ajunse la o frumoasă vârstă, lansările de carte de la Târgurile Gaudeamus și Bookfest (lunile iunie si noiembrie), gazdă, Camelia Pantazi Tudor, prilejuri repetate de a promova (inclusiv) cărțile colegilor din Filială. Manifestări similare, cu participarea unor membri ai Filialei au mai avut loc la Curtea de Argeș și la Slatina (amfitrion, Marian Nencescu). În acest an, membri ai Filialei au contribuit la promovarea Salonului Național Mihai Eminescu, ediția a 45-a, de la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuși (graficianul Mihai Cătrună și criticul Marian Nencescu), iar la Sala Rondă a Cercului Militar Național a fost deschisă expoziția Anotimpuri, dedicată Zilei Culturii Naționale (graficianul Mihai Cătrună). Redacția revistei Convorbiri literar-artistice a organizat ediția a-IV-a a Concursului literar „Panait Istrati”, rezervat elevilor claselor V-XII, iar Antoaneta Rădoi, membră a Filialei, a primit Premiul „Doru Dinu Glăvan”, pentru publicistică, în cadrul Proiectului „Scriitori din generația 2000”, inițiat de Revista Cronica timpului, ce apare sub egida UZPR.

În străinătate, membri ai Filialei noastre au fost protagoniști/invitați speciali la Festivalul de Carte&Arte, CultuRO (Madrid, Spania, 5-8 octombrie), Spectacolul de Muzică și Poezie, de la Roma (30 aprilie, cu participarea poetului Adrian Suciu și a cantautorilor Maria Gheorghiu și Tic Petroșel, membri ai Filialei), precum și la Cenaclul Literar Mihai Eminescu, din Montreal, Canada (la care jurnalistul cultural Marian Nencescu a susținut conferința Eminescu și ispita filosofică). Alte manifestări internaționale de profil, aniversări, dezbateri, cenacluri literare s-au desfășurat on-line, la New York și la Montreal, având ca invitați, membri ai Filialei. Simultan, Adrian Suciu și Marian Nencescu au fost moderatori ai unor emisiuni culturale găzuite de televiziunile cu distribuție națională Orizont TV și TeleMoldovaPlus, promovând cu deosebire jurnaliști și scriitori, membri ai Filialei. La aniversarea unei frumoase vârste, jurnalista Camelia Pantazi Tudor i-a dedicat criticului Marian Nencescu, în paginile Revistei Astralis, un Medalion literar.

Cu ocazia Anului Internațional Urmuz, 2023 (140 de ani de la naștere și 100 de ani de la moarte), la solicitarea academicianului Gheorghe Păun, Președintele Asociației Culturale Urmuz, și redactorul-șef al Revistei Curtea de la Argeș, jurnalistul Marian Nencescu, dar și colaboratori din alte Filiale ale UZPR din țară, precum graficienii Nicolae Ioniță, de la  Filiala Prahova și  Lucian Dobârtă, de la Filiala Bistrița-Răsunetul, au avut o contribuție importantă la realizarea volumului Lucrările Simpozionului Internațional Urmuz, 140-100, a altor materiale de promovare, și, separat, a Albumului Urmuz văzut de graficienii lumii (realizator Nicolae Ioniță, Prefața de Marian Nencescu) și a expoziței Urmuz în grafica mondială, la Sala de Expoziții a Academiei Române, din București. Graficianul Mihai Cătrună împreună cu jurnalistul Dan Toma Dulciu, stabilit la Viena, membru al UZPR, prefațator, au contribuit la ediția de lux Eminescu, 39 de poezii alese. Tot la capitolul realizări publicistice ale membrilor Filialei, semnalăm ediția trilingvă (în română, chineză și engleză) a cărții Dansul Literelor, de Elena Mitru și volumul ilustrat de versuri Ore și hore românești, tot de Elena Mitru (ambele ilustrate grafic de Mihai Cătrună), ca și volumul de versuri în limba italiană Testi in apnea, de Adrian Suciu, precum și cărțile de publicistică ale colegilor noștri Cleopatra Luca, Camelia Pantazi Tudor și Marian Nencescu. Semnificativ, majoritatea manifestărilor de la București, au fost animate de recitările artiștilor Magda Băcescu și Ștefan Apostol, ambii membri ai Filalei.

Având în vedere aceste activități, membrii Filialei Presa Culturală au votat pentru alegerea  lui Marian Nencescu, cu 27 de voturi pentru, din 34 valabile, în funcția de președinte al Filialei, în mandatul 2024-2028, ca și noua conducere a Filialei.

 

Camelia Pantazi Tudor

secretar al Filialei Presa Culturală

5 comentarii pentru “Schimb de ștafetă la Filiala Presa Culturală a UZPR. Jurnalistul Marian Nencescu este noul președinte al Filialei

  1. Felicitări pt.noua conducere a Filialei. Îmi pare sincer rău că nu am știut nimic de existența acestei filiale, pentru că de la debut, din 2004 în HiSTORIA și până în prezent, am publicat peste 300 de articole cu tematica culturală, istorie,memorialistica în 15 publicații inclusiv Astralis
    Cele mai reprezentative le-am adunat în volumul „Tablouri în miniatura”(Regăsiri publicistice și documente din arhiva), apărut în 2021, pe care încă nu l-am lansat din cauza Pandemiei
    Am dat la editură al doilea vol. cu selectiuni de presa culturală „Candidați la nemurire”, care urmează sa apară la sfârșitul lui aprilie. Sper să fac lansarea la Iași, orașul meu de suflet.A bon entendeur salut.

  2. Bună veste! Felicitări tuturor din noua structură, succes, inspirație și sănătate-pentru realizări minunate.
    Să fie în ceas bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *