◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Planurile UE de tranziție climatică a băncilor – obligativitate marcată de… abordări diferite

Parlamentul European și-a adoptat poziția finală cu privire la o serie de măsuri care vizează tranziția climatică a băncilor din UE. Pachetul constă într-o revizuire a Directivei privind cerințele de capital și a regulilor de reglementare și solvabilitate.

Potrivit EURACTIV, acest lucru are ca obiectiv creșterea rezistenței sectorului bancar la viitoarele crize financiare și o cerință importantă pentru a aborda schimbările climatice.

Textul obligă băncile să adopte planuri de tranziție climatică, propusă de Comisie și confirmată în pozițiile Parlamentului European și ale Consiliului. În timp ce, pe de o parte, planurile obligatorii de tranziție climatică pentru bănci au potențialul de a deveni o piatră de hotar pentru gestionarea riscurilor financiare, precum și pentru alinierea fluxurilor financiare cu tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, pe de altă parte, formulările exacte diferă în ceea ce privește ambiția și claritatea.
Băncile ar putea fi obligate să-și restricționeze sau să limiteze afacerile în ceea ce privește activitățile cu consum intens de carbon, ajustându-și modelele de afaceri, structurile de guvernanță și procedurile de gestionare a riscurilor sau revizuirea strategiilor. Dar numai principiul a înregistrat consens.

Există voci care afirmă că, din cauza lipsei de date adecvate, băncile nu sunt încă pregătite să introducă planuri de tranziție care să acopere riscurile financiare și impactul asupra climei cu un domeniu de aplicare holistic. Dar contraargumentul este

că punctul forte al integrării cerinței este că ar permite stabilirea unui cadru ambițios de la început, dar lasă suficientă flexibilitate pentru a extinde implementarea integrală a acestor noi obligații de-a lungul timpului, pe măsură ce problemele de date sunt rezolvate. „Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European vor începe în curând negocierile care ar trebui să se încheie înainte de sfârșitul acestui an și, deși toate părțile implicate par să fie de acord asupra ideii în sine, rămân diferențe în modul în care sunt definite aceste planuri”, explică Anuschka Hilke, directorul programului de finanțare al Institute for Climate Economics. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *