◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Joburile viitorului se vor concentra pe oameni și abilități personalizate

40 la sută din locurile de muncă ale viitorului se nasc sub ochii noștri, atrag atenția numeroși specialiști, susținuți de rezultatele unor cercetări de piață. Care sunt acele locuri de muncă care nu au fost încă inventate?

Viitorul va implica mult mai multe interacțiuni între oameni și inteligența mașinilor.

În anii 1990, „autostrada informației” a fost folosită pentru a descrie puterile transformatoare ale tehnologiilor digitale activate de internetul în bandă largă. Treizeci de ani mai târziu, această „super-autostradă” ne-a dus în locuri pe care puțini și le-ar fi putut imagina. Creșterea inteligenței artificiale, demonstrată cel mai recent în creșterea virală a aplicațiilor precum Dall-E și ChatGPT, a afectat aproape fiecare domeniu de carieră. Dintr-o dată, fluxurile de lucru sunt eficientizate drastic și, în funcție de industrie, productivitatea poate fi crescută cu până la câteva ordine de mărime.

Automatizarea a avut, de asemenea, un impact masiv. Deși nu am ajuns încă la un viitor al lucrătorilor android, dronele și roboții livrează deja alimente, curăță spitale și iau locul chiar și celor mai specializați lucrători, potrivit thelocal.com.

 

Inegalitatea resurselor versus beneficiile tehnologiei

Deși orice fel de predicție este dificilă, nu este nerezonabil să presupunem că multe locuri de muncă vor dispărea, dar tot pe atâtea le vor înlocui. Viitorul este imprevizibil, dar un lucru este cert – cariera de mâine va necesita un set de abilități personale unice.

Leonardo Reche, student brazilian în primul an la Forward College Data Science, prezice o revenire către factorul uman în ceea ce privește crearea de locuri de muncă: „Joburile viitorului vor fi mai mult concentrate pe oameni decât pe sarcini. Accentul se va pune pe bunăstare mai degrabă decât pe rezultate. Calculatoarele și mașinile pe care le-am creat vor putea face mult mai mult pentru noi, așa că accentul se va pune pe relațiile umane, asigurând că oamenii de pretutindeni au acces la bunuri și servicii. Proiectarea tehnologiei orientate către oameni va fi o zonă mai mare de creștere. Avem nevoie de mai mulți oameni care creează experiențe pentru utilizatori, deoarece există încă multe inegalități globale și nu toată lumea are aceeași competențe cu tehnologia”.

Forward College, este un program unic, de trei ani, repartizat în trei orașe. Acesta combină diplome de licență de la Universitatea din Londra și London School of Economics cu o serie de cursuri și certificări de dezvoltare profesională și personală.

Creat de antreprenorul francez și consilier guvernamental Boris Walbaum, alături de o echipă care include absolvenți Apple și Google, scopul Colegiului Forward este de a absolvi „pentru viitor”, prin dezvoltarea abilităților interpersonale pe care școlile nu se concentrează. „Avem un întreg modul dedicat acelor abilități soft. Există cursuri și lecturi în fiecare săptămână care învață importanța comunicării, oferirea de feedback și rezolvarea problemelor. Apoi putem pune aceste abilități în joc în sarcinile noastre practice, în care lucrăm în grup la o problemă din viața reală. Când intru pe piața muncii, pot arăta că acestea sunt abilități pe care le-am dezvoltat. Va fi multă muncă grea de făcut și conflicte pentru a ne asigura că toată lumea are acces la ceea ce are nevoie. Asistăm deja la colaps de mediu și inegalitatea resurselor. Cu toate acestea, există și mult progres tehnologic. Este mai ușor să ajungi la oameni decât oricând, iar standardul global de viață se îmbunătățește. Știu că ceea ce am învățat până acum poate fi folosit pentru a îmbunătăți viețile, prin utilizarea inteligentă a tehnologiei”, spune Leonardo. (redacția UZPR)

 Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *